Prijedlog francuskog predsjednika Macrona za buđenje Europe

Emmanuel Macron pismo
Foto: Wikimedia Commons
Otkako je prije gotovo dvije godine postao predsjednik, Emmanuel Macron je održao nekoliko velikih govora koji su bili usredotočeni na dva glavna pitanja – na budućnost Europe i to kako će Francuska i Njemačka zajedničkim snagama utjecati na tu budućnost

U svom nedavnom izražavanju mišljenja, odnosno pismu koje je objavljeno u listovima širom Europske unije, Macron se obraća građanima Europe, ali ovaj put ne spominje ni Njemačku ni taj posebni odnos, kao da je izgubio svaku nadu da će mu kancelarka Angela Merkel biti od pomoći.

Macron je umjesto toga, ne birajući riječi, govorio o opasnosti od Brexita, lažnih vijesti koje obećavaju “sve i svašta” te od onih koji šire strah.

“Nikada nakon Drugog svjetskog rata Europa nije bila toliko esencijalna. A ipak, Europa nikada nije bila u tolikoj opasnosti”, napisao je Macron. Brexit za njega simbolizira krizu Europe i isto tako ga smatra simbolom europske zamke, a ta zamka nije pripadnost Europskoj uniji, nego leži u “laži i neodgovornosti koje EU mogu uništiti”.

Macron se retorički pita tko je Britancima rekao istinu o njihovoj budućnosti nakon Brexita, ali isto tako bi se mogao zapitati koji od čelnika EU-a, osim njega, prepoznaje krhkost europskog projekta i potrebu da se popravi.

Budući da je Europa tako krhka i da se nakon europskih izbora to može dodatno pogoršati, francuski predsjednik predlaže obnovu Europe koja bi se temeljila na slobodi, zaštiti i napretku.

Izrazio je uvjerenje da europski model demokratske slobode potkopavaju strane sile koje “nastoje utjecati na glasove na svakim izborima” te je predložio osnivanje Europske agencije za zaštitu demokracija koja će svakoj zemlji omogućiti da zaštiti svoj izborni proces od cyber napada i manipulacija.

Također smatra kako bi financiranje političkih stranaka od strane stranih sila trebalo biti zabranjeno i da bi trebala postojati pravila o zabrani poticanja mržnje i nasilja na internetu.

Macron smatra kako će i Ujedinjeno Kraljevstvo pronaći svoje mjesto u “obnovljenoj” Europi

Između ostalog, predlaže i reformu Schengenskog područja. Želi strožu kontrolu granica i solidarnost koja podrazumijeva istu politiku azila (ista pravila prihvata i odbijanja) te zajedničku graničnu policiju i Europski ured za azil (novu agenciju).

I konačno, bez ulaženja u detalje, Emmanuel Macron želi i Europsko vijeće za unutarnju sigurnost, a s tim je povezan i njegov poziv na sporazum o obrani i sigurnosti koji će definirati obveze Europske unije s NATO-om. Predlaže istinski operativnu klauzulu o uzajamnoj obrani i pridruživanje Ujedinjene Kraljevine Europskom vijeću za sigurnost radi pripreme zajedničkih odluka. Ovog puta ne spominje europsku vojsku koju su zagovarali on i Angela Merkel.

Nadalje, Macron navodi kako Europa “u kojoj je stvorena socijalna sigurnost mora uvesti socijalni štit za sve radnike, jamčiti istu plaću za isti posao, i odgovarajuću minimalnu EU plaću prema svakoj zemlji, kolektivno pregovarajući svake godine”.

Između ostalog, francuski predsjednik na kraju svog proglasa izražava želju da se do kraja 2019. godine održi Konferencija za Europu na kojoj bi se definirao “plan” za EU. Priznaje da će biti neslaganja, ali inzistira na tome da je bolje imati Europu koja napreduje, ponekad različitim brzinama, i koja je otvorena za sve, umjesto statične Europe.

Izrazio je nadu da će ta konferencija biti poticaj za “obnavljanje” Europe u kojoj će, kako on kaže, narodi zaista povratiti kontrolu nad svojom budućnošću, a siguran je i da će Ujedinjeno Kraljevstvo u takvoj Europi također naći svoje mjesto.

Europskoj uniji bi svakako dobro došao netko tko bi zadao kvalitetne i dugoročne smjernice, ali Emmanuel Macron teško može biti prava osoba, s obzirom na to da ga mnogi s razlogom nazivaju predsjednikom za bogate.