Postignut dogovor o velikoj njemačkoj koaliciji

Slika: Flickr

Čelništva stranaka Demokršćanske Unije (CDU/CSU) Angele Merkel i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martina Schulza potvrdila su dogovor o koalicijskom ugovoru koji je postignut 7. veljače u jutarnjim satima

Nakon sastanka čije se trajanje proteglo na 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU), htjela taj resor.

Također, SPD zadržao je i ministarstvo vanjskih poslova uz preuzimanje ministarstva financija kojim je dosad upravljao CDU.

“Umorni. Ali sretni. Sporazum je postignut. Konačno”, izjava je sedmero nasmijanih članova SPD-a, uključujući Martina Schulza i mogućeg novog ministra financija Olafa Scholza.

Njemački mediji dali su na znanje da je Scholz, Socijaldemokratski gradonačelnik sjevernog njemačkog grada Hamburga, spreman na preuzimanje dužnosti njemačkog ministra financija nakon postignutog stranačkog koalicijskog sporazuma.

„Gledate zadovoljne pregovarače. Problemi se moraju rješavati potpuno otvoreno i tada je dogovor nadohvat ruke“, izjavio je Alexander Dobrindt, predstavnik grupe zastupnika Kršćansko-socijalne unije, sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije.

Dogovorena raspodjela ministarstva

Dogovor je postignut i oko preraspodjele resora. SPD bi trebao zadržati ministarstvo vanjskih poslova, rada, pravosuđa i obitelji i dodatno bi od CDU-a trebao preuzeti ministarstvo financija.

CSU bi trebao preuzeti ministarstvo unutarnjih poslova pod mogućim vodstvom još uvijek aktualnog premijera Bavarske i predsjednika CSU-a Horsta Seehofera. Potvrđeno je da će Kršćansko-demokratska unija zadržati ministarstva gospodarstva i obrane. U noći s utorka na srijedu postignut je dogovor oko dvije preostale sporne teme, teme reforme zdravstvenog sustava i radnog prava.

Članstvo SPD-a glasovanjem, koje bi trebalo biti provedeno u sljedeća tri tjedna, mora prihvatiti sporazum prije formiranja vlade. Glasanje bi moglo formiranje vlade označiti kao upitnim jer se veliki dijelovi stranke (predvođeni socijaldemokratskom mladeži) opiru nastanku upravo te tzv. velike koalicije.

Sporazum su postigli i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede, no ostale su dvije najteže stavke tj. zakon o radu i zdravstvo

Reakcije europskih dužnosnika

Dužnosnici Europske unije podržali su sporazum nazivajući ga dugo očekivanim sporazumom poticaja za Europsku uniju kao cjelinu.

Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomiju, u svome tweetu objavio je kako smatra da ovaj sporazum nije dobra vijest samo za Njemačku već i za cijelu Europu. “Poštovanje konstruktivnom stavu mojih prijatelja iz SPD-a”, nadodao je kao pohvalu Socijaldemokratima zbog obnove koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

U svome tweetu Martin Selmayr izjavio je kako “sporazum na 170 stranica za naredne četiri godine otvorio je snažno europsko poglavlje”.

Jean-Claude Juncker, šef kabineta predsjednika Europske komisije, također je podržao ovaj sporazum.

Stranka Angele Merkel, na izborima održanima u Njemačkoj u rujnu prošle godine, osvojila je 32,9% glasova koji nisu bili dovoljni za samostalno formiranje vlade. Upravo zbog toga krenulo se u koalicijske pregovore.

Izvor: AL JAZEERA BALKANS