Rast plaća u Europskoj uniji ne prati rast produktivnosti

Esther Lynch, Produktivnost, Plaće, Ekonomski razvoj, Sindikati
Flickr
Razina produktivnosti i rast plaća nisu u proporcionalnom odnosu 

U zemljama Europske unije porast plaća ne prati rast produktivnosti što je pokazalo istraživanje Instituta europskih sindikata i Europske konfederacije sindikata. Prema njihovom izračunu u Njemačkoj, Irskoj i Hrvatskoj produktivnost je rasla tri puta više od plaća u zadnjih 16 godina, a na razini Europske unije više od četiri puta.

Iako standardna ekonomska teorija nalaže kako bi rast plaća trebao pratiti i rast produktivnosti, u Europi se to nije pokazalo točnim. Naime, u Mađarskoj, Rumunjskoj, Portugalu te Grčkoj, od 2000. do 2016. godine plaće su padale, a produktivnost je rasla. Također je rast produktivnosti bio dva puta veći od plaća u Poljskoj, Belgiji i Austriji.

Glavna tajnica ETUC-a, Esther Lynch kazala je kako rast plaća zaostaje već godinama, a taj veliki jaz između dva faktora ekonomskog razvoja dokaz je potrebe većih plaća u Europskoj uniji. “Mora doći do poštenih kolektivnih pregovora između sindikata i poslodavaca diljem Europe kako bi se osjetno povećale plaće. Vlade i institucije EU-a trebale bi učiniti sve što mogu kako bi omogućile i potaknule kolektivne pregovore” kazala je Lynch.

Manje plaće utječu na potrošnju i životni standard

Iako je neproporcionalan odnos produktivnosti i plaća problem većeg dijela Europske unije, postoje države poput Danske i Švedske u kojima plaće rastu više od produktivnosti, a to onda pozitivno utječe na ekonomski razvoj i konkurentnost, ali i porast životnog standarda te zadovoljstva životom. Isto tako postoje slučajevi u Istočnoj Europi, točnije Češkoj, Latviji, Litvi i Estoniji gdje su plaće rasle brže od produktivnosti, ali relativna razina plaća u tim zemljama je niža od relativne razine EU15.

Sindikati upozoravaju kako je ovakva situacija u državama ne samo nepravedna, već šteti ekonomskom rastu i razvoju te životnom standardu. Slabiji rast plaća, koji ne prati rast produktivnosti, utječe na slabiju potrošnju zato što su plaće i dalje glavni izvor prihoda kućanstva, a to narušava sliku BDP-a države, poručuju sindikati.

Izvor: Aljazeera.net