Poplave u Japanu odnijele preko 60 života, milijuni evakuirani

japan, poplave u japanu
YouTube screenshot
Poplave i odroni izazvani jakim kišama već se nazivaju najgorom vremenskom katastrofom koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko desetljeća

Obilne kiše koje su prošlog četvrtka pogodile dijelove zapadnog Japana dovele su do izlijevanja rijeka iz korita i pokrenule klizišta. U proteklih nekoliko dana u katastrofi je smrtno stradalo najmanje 60 ljudi, a deseci građana još uvijek se smatraju nestalima.

Najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u prefekturi Hirošima, gdje su masovne poplave uništile stotine domova, piše BBC News.

Oko milijun i pol građana primilo je naredbu da napusti svoje domove, a još tri milijuna ljudi upućeno je na evakuaciju. Lokalne vlasti izjavile su da je riječ o potencijalno najgoroj vremenskoj katastrofi koja je pogodila Japan u prošlih nekoliko desetljeća.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da nadležne službe vode utrku s vremenom kako bi se evakuiralo i spasilo što više građana. Pripadnici vatrogasnih postrojbi, policije i vojske na terenu provode akcije spašavanja i potragu za nestalima.

Očekuje se nastavak oborina u narednih nekoliko dana.