Počeo „trgovinski rat“ – hoće li Trump zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija „polomiti zube“?

Pixabay

Nakon preuzimanja dužnosti američki predsjednik Donald Trump svojim potezima ne prestaje izazivati polemike. Fokus svojega gesla „America First“ usmjerio je na trgovinski plan implementirajući uredbe o tarifama na uvozni čelik i aluminij. Više o tome je li to spas za posrnulu američku industriju čelika i aluminija ili iscrpni trgovinski rat koji će uzdrmati svjetsku ekonomiju pročitajte u nastavku.

Tarife na čelik i aluminij

U Bijeloj kući Trump je 7. ožujka potpisao uredbu kojom se u roku od 15 dana uvode tarife na čelik (25 posto) i aluminij (10 posto). Ta je dugo najavljivana mjera i prije svoje objave izazvala veliko negodovanje glavnih američkih dobavljača čelika i aluminija – Kanade, Meksika, Južne Koreje, EU-a i Australije. Iako nije glavni dobavljač, Kina, kao najveći svjetski izvoznik dviju sirovina, smatra sebe „metom“ navedenih tarifa. Trump inzistira na tome da su tarife „pitanje nacionalne sigurnosti“ i ispunjeno predizborno obećanje glasačima područja „Rust Belt“, no u svojim javnim nastupima ne skriva stav da su kineske cijene navedenih sirovina antidampinške. Nadalje Kinu uvelike drži odgovornom za suzbijanje rasta uvozom opterećenoga američkoga gospodarstva i tarife su samo jedna od mjera za veliki povratak SAD-a na čelo svjetske trgovine.

Akcija, reakcija

I prije donošenja tarifa bilo je jasno da glavni američki dobavljači neće „sjediti skrštenih ruku“. Na najavu donošenja istih čelnik EK-a Jean Claude Junker promptno je odgovorio da će EU svakako odgovoriti protumjerama, pri čemu su se spominjale tarife na poznate izvozne proizvode SAD-a kao što su motori „Harley Davidson“, žestoko piće „Jack Daniels“, traperice „Levi’s“ i mnogi drugi. Trumpovu reakciju nije trebalo dugo čekati te je odmah na navedene protumjere zaprijetio uvođenjem tarifa na milijarde eura vrijedan izvoz motornih vozila iz EU-a.

Reakcije američkih susjeda Kanade i Meksika bile su nešto umjerenije, bez najave protumjera, suspregnute još aktualnim razgovorima o redefiniranju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Najveću zabrinutost pokazala je Južna Koreja, treći najveći američki partner u izvozu čelika, strahujući da će nove američke tarife onemogućiti izdašniji izvor prihoda? i preplaviti domaće tržište. Odgovor Kine, najvećega svjetskog proizvođača aluminija i čelika posredno pogođenog američkim tarifama (kineski izvoz čini svega dva posto udjela u američkom uvozu čelika i aluminija), nije trebalo dugo čekati. Brojne američke političare i gospodarstvenike brine najava uvođenja tarifa na čak 150 američkih proizvoda, pri čemu se ističu tarife na uvoz američkog otpadnog metala i mesa.

Rat protiv kineskoga ekonomskog čuda i problemi na domaćem tržištu

Iako Kina, kao što je više puta spomenuto, nije među glavnim američkim trgovinskim partnerima za čelik i aluminij, Trump u svojim izjavama nije skrivao da su mjere indirektna „objava rata“ kineskoj trgovinskoj dominaciji. Bilježeći rapidan rast gospodarstva, Kina se nakon dugogodišnje dominacije „Uncle Sama“ prometnula u vodeću ekonomsku silu svijeta. Trump smatra da je takvoj ekonomskoj eksploziji uvelike doprinijela anemičnost prijašnjih administracija i nevoljnost da se kineskoj masovnoj proizvodnji i dampinškim cijenama uzvrati ekonomskim protumjerama. Prema Trumpovom viđenju tarife na uvoz čelika i aluminija zapravo su prva stepenica u američkom povratku na tron svjetske trgovine. Mjere su to koje bi uvozom opterećenu ekonomiju transformirale u proizvođačko-izvoznu. Jačanje domaće proizvodnje rezultiralo bi većim zapošljavanjem Trumpove glavne biračke baze, radničke klase područja „Rust Belt“, što bi stvorilo stabilno i koherentno biračko tijelo na koje bi se Trump, van milosti republikanaca, mogao osloniti.

No plan „America First“ nedugo nakon objave uvođenja tarifa doveden je u pitanje u samom SAD-u. Iako nitko ne osporava Trumpovu viziju obnove posrnule američke metalurgije, prerađivačka industrija zahtijeva od Trumpa određene ustupke zbog činjenice da domaća industrija nije u stanju odmah popuniti prazninu nastalu smanjenim uvozom. Probleme također predstavlja i odsutnost proizvodnje namjenskih čeličnih proizvoda (poput čeličnih šipki za automobilsku industriju). Također u samoj metalurškoj industriji postoji strah potaknut negativnim iskustvom Busheve administracije koja je također uvela 30-postotne tarife za čelik, što je zbog manjka sirovina rezultiralo masovnim otpuštanjima.

S radikalnih izjava na pregovarački stol

I tijekom kampanje i sada na dužnosti Trump pokušava izgraditi imidž nepokolebljivog patriota kojeg nije strah „ukliještiti rogove“ s vodećim ekonomskim i političkim silama svijeta, a sve u interesu američke ekonomije i njezinih građana. Srećom za političku i ekonomsku stabilnost sve više globaliziranoga i umreženog svijeta, Trump pokazuje dovoljno poslovne i političke inteligencije da „popusti“ ako naiđe na prevelik otpor. Tako, iako su mjere objavljene i stupaju na snagu za 15 dana, Trump ostavlja mogućnost bilateralnog dogovora između SAD-a i zainteresiranih zemalja, svjestan da domaća proizvodnja nije trenutno u mogućnosti nadomjestiti uvoz čelika i aluminija. Tu činjenicu odmah je iskoristila EU, natjeravši Trumpa da odustane od pojedinačnog pregovaranja i od tarifa izuzme sve članice. Posljedično, front trgovinskog rata prebacuje se na Istok. Nespremnost obiju strana na popuštanje, vidljivo u najavama brojnih tarifa na robu koje te dvije zemlje razmjenjuju, prijeti uzdrmavanjem globalnog gospodarstva. Hoće li Trumpova poduzetnička inteligencija potisnuti Trumpov patriotizam i pacificirati situaciju, predstoji tek vidjeti.

Izvori:
http://www.dw.com/en/opinion-trump-tariffs-and-reality/a-42800204
http://www.dw.com/en/trump-causes-global-outcry-with-new-duties-on-metals-imports/a-42795287
https://www.foxbusiness.com/markets/tariffs-on-steel-aluminum-set-off-scramble-for-exemptions
https://www.cnbc.com/2018/03/17/steel-and-aluminum-tariffs-exclusions-may-take-90-days.html
https://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/eu-uzvraca-udarac-trumpu-povjerenica-europske-komisije-najavila-uvodenje-carina-na-uvoz-levisica-i-burbona/7096872/
https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/svijet/trump-zaprijetio-uvodenjem-carina-na-europske-automobile/