Novi val oružanih sukoba – je li Libija na rubu građanskog rata?

Od Arapskog proljeća i pada režima Muammara al- Gaddafija, Libija čeka konačno razrješenje političke krize. Korak unatrag napravljen je ovoga petka, kada su libijske snage pod kontrolom generala Khalife Hafnara pokrenule ofenzivu protiv međunarodno priznate vlasti premijera Faieza Serraja. Iako je napad na glavni grad Tripoli iznenadio snage pod kontrolom premijera Serraja, čini se da su provladine snage uspješno zaustavile napredovanje Hanfarovih snaga. Dok međunarodna zajednica i glavni tajnik UN-a, Antonio Gutteres, pozivaju na prestanak sukoba, zemlja lagano klizi prema građanskom ratu.

Kaos postgadafijeve Libije

Libija je bila jedna od nekoliko zemalja u kojima je Arapsko proljeće (masovni prosvjedi u brojnim zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka) uspješno srušilo dotadašnju vlast. Nakon neprikosnovene četrdesetogodišnje vlasti, libijski vođa Muammar al- Gaddafi, pogiba pri pokušaju izvlačenja te se činilo da Libiju pod patronatom međunarodne zajednice čeka bolje političko razdoblje. Iako je uz međunarodnu pomoć sastavljena nova, demokratska vlada, to nije spriječilo raspad zemlje čije su dijelove kontrolirale paramilitarne formacije i libijska plemena. Nemogućnost političke stabilizacije omogućio je nastavak unutarnjih nemira među kojima je i napad na Tripoli ovaj petak.

Tko je Khalifa Hanafi, samoprozvani maršal koji trenutno napada Tripoli?

Povijest vojne karijere ovog samoprozvanog maršala seže još u Gaddafijevo doba, kada je kao zapovjednik snaga vodio neuspješan rat protiv Čada. Tijekom Arapskog proljeća jedan od triju glavnih zapovjednika Libijske nacionalne vojske, reformiranih snaga koje su štitile novoformiranu vlast. Kako se situacija u zemlji pogoršavala i njene dijelove su počele zaposjedati različite paravojne formacije, tako su i politički apetiti ovoj časnika počeli rasti. Početkom 2014. neuspješno poziva libijski narod na otkazivanje poslušnosti vlasti te je taj pokušaj od međunarodne zajednice osuđen državnim udarom. Tijekom sljedećih godina, uspijeva okupiti značajne vojne snage na jugoistoku zemlje te su iz tog razloga između vlade i Hanafija planirani pregovori. Iznenađujući obrat se dogodio ovog petka, kada je Hanafi pokrenuo ofenzivu na glavni grad Tripoli, navodno vojno i financijski podržan od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije. Iako se činilo da je nakon uspješnog zauzimanja zračne luke grad pred padom, neočekivano vojno ujedinjenje zapadnih libijskih frakcija, uspješno je zaustavio snage Hanafija od daljnjeg napredovanja.

Ujedinjeni narodi pozivaju na prekid vatre, Zapad zasad oprezno promatra

Pozivi Ujedinjenih naroda za prekidom vatre nisu urodili plodom. Iako je postojao strah od daljnje eskalacije sukoba i pokretanja rata širih razmjera, uspješno zaustavljanje napredovanja Hanafijevih snaga i oslobađanje zračne luke, stabilizirale su situaciju i povećale mogućnost povratka za pregovarački stol. U geopolitičkom aspektu, Hanafi uživa rusku podršku i podršku UEA, dok se Zapad još uvijek oklijeva značajnije uključiti zbog iskustava iz 2011. godine. No izgledno je da će daljnji angažman Rusije natjerati uključenje zapadnih saveznika u razrješenje trenutne situacije u Libiji.

Izvori: Independent.co.uk