Njemačka uvodi besplatni javni prijevoz u gradovima s visokom razinom zagađenja

Commons
Europska komisija prozvala je devet zemalja članica Europske unije zbog kršenja EU regulativa o zagađenju zraka

Njemačka vlada ozbiljno razmatra prijedlog o uvođenju besplatnog javnog prijevoza u gradovima u kojima je prisutan problem zagađenja zraka. Prema prijedlogu vlade, za probni period odabrano je pet njemačkih gradova čiji će stanovnici moći koristiti javni prijevoz bez naplate “najkasnije krajem ove godine”: Bonn, Essen, Herrenberg, Reutlingen i Mannheim.

Njemačka je zajedno s osam drugih država članica EU prošlog mjeseca bila pozvana pred Europsku komisiju kako bi pojasnila zašto kontinuirano krši EU regulative o zagađenju zraka te što će poduzeti kako bi riješila problem.

“Razmišljamo o uvođenju besplatnog javnog prijevoza kako bismo smanjili broj osobnih vozila”, stoji u dopisu kojeg su njemački ministri u međuvremenu poslali Komisiji. “Djelotvorna borba protiv zagađenja zraka bez ikakvih nepotrebnih odgoda je najviši prioritet za Njemačku”, navodi se u dopisu.

Planirani paket mjera sadrži i druge prijedloge za smanjenje razine onečišćenja, poput uvođenja gradskih zona s niskom emisijom stakleničkih plinova i poticanja koncepta dijeljenja prijevoza kad su u pitanju osobna vozila.

Europska komisija objavila je da je visoka razina zagađenja prisutna u 130 gradova u Europskoj uniji te da onečišćenje zraka uzrokuje oko 400.000 preuranjenih smrti. Ukoliko prozvane zemlje članice ne otklone problem, Komisija će odlučiti o odgovarajućim pravnim mjerama za kršenje EU zakona.

Glasnogovornik Europske komisije potvrdio je da je EK primila nove prijedloge od svih država članica u prijestupu te da se trenutno za svaki zasebni slučaj određuje hoće li se nastaviti prekršajni postupak.

Izvor: Independent