Njemačka Saudijskoj Arabiji ove godine prodala oružje u vrijednosti pola milijarde eura

oružje, Njemačka
Pixabay
Njemačka vlada dosad je ove godine odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti nešto manje od pola milijarde eura, pa je kraljevstvo drugi po veličini kupac nakon Alžira, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je na uvid dobila agencija dpa. 

Berlin je odobrio prodaju oružja u visini 416,4 milijuna eura koja vodi zračnu kampanju u Jemenu u svrhu podrške njihovu autoritarnom predsjedniku između 1. siječnja i 30. rujna, reklo je ministarstvo u odgovoru na zahtjev jednog oporbenog političara za informaciju.

Samo je Alžir bio veći kupac oružja od Njemačke ove godine, a njemačka vlada odobrila je prodaju oružja toj sjevernoafričkoj zemlji u vrijednosti  741,3 milijuna eura.

Saudijska Arabija nalazi se pod istragom nakon nestanka disidentskog novinara Jamala Khashoggija, no brojke objavljene u petak  također su važne jer izvozom oružja Saudijskoj Arabiji  može se kršiti koalicijski sporazum  potpisan na početku četvrtog mandata kancelarke Angele Merkel.

Na ustrajanje Socijaldemokrata koalicijski sporazum propisuje da njemačka vlada ne smije odobriti izvoz oružja ni jednoj zemlji “izravno” uključenoj u rat u Jemenu.

Postoji međutim iznimka u koalicijskom sporazumu za zemlje za zemlje s kojima je Njemačka sklopila dogovore o oružju prije Merkelina četvrtog mandata. (Hina)