Njemačka obustavila isporuke oružja Saudijskoj Arabiji

oružje, Njemačka
Pixabay
Njemačka vlada je zbog slučaja ubijenog novinara Jamala Khashoggija, iza kojeg se naslućuju nalogodavci u vrhu Saudijske Arabije, do daljnjega obustavila isporuke oružja u ovu zemlju, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva u ponedjeljak.

„Trenutno nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju a zaustavljene su i dozvole izvoza u ovu zemlju“, rekao je glasnogovornik Ministarstva za gospodarstvo i energiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se još u listopadu izjasnila protiv daljnjeg izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. Ona je tada u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom „najoštrije osudila“ ubojstvo Khashoggija te je istodobno najavila da će do ponovne isporuke oružja doći tek nakon što se rasvijetli pozadina ubojstva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada.

Njemačka je danas zabranila i ulazak u zemlju za 18 državljana Saudijske Arabije koji se povezuju s ubojstvom.

Njemačka vlada se nalazi na udaru oporbene kritike zbog izvoza oružja u Saudijsku Arabiju unatoč umiješanosti u sukobe u susjednom Jemenu.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine Njemačka je u Saudijsku Arabiju izvezla oružja u vrijednosti od 416 milijuna eura čime se ova zemlja nalazi na drugom mjestu kada je u pitanju izvoz njemačkog oružja. (Hina)