Njemačka – najbolja zemlja u EU za studiranje

Njemačka, studiranje, EU
Flickr
Zahvaljujući svom sustavu javnog sveučilišta s niskim školarinama, Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici prilikom odabira studija u Europi za sve međunarodne studente

Prema analizi godišnjih podataka, Njemačka je time nadmašila Veliku Britaniju i Francusku. Njemački sustav sveučilišta bez školarina postao je najpoželjniji izbor među europskim državama za međunarodne studente koji žele unaprijediti svoje obrazovanje. Prema ljestvicama Study.EU, u 2018. godini, na prvom mjestu nalazi se Njemačka, zatim slijede Velika Britanija i Francuska.

Unatoč statusu drugoplasirane, Velika Britanija imala je najniži postotak vezan za troškove, što zbog visokih cijena životnih potrepština, ali i školarine. U prosjeku, međunarodni studenti koji su željni studirati u Velikoj Britaniji mogu očekivati ​​da će za to platiti čak oko 23.000 eura godišnje. Očekuje se da će Velika Britanije svoje mjesto izgubiti nakon Brexita, te da će se spustiti još niže na ljestvici.

Poljska je po prvi put ušla u top 10 ove godine zbog povećanja studijskih programa na engleskom jeziku. Broj upisanih stranih studenata na poljskim sveučilištima porastao je s 12.000 na 65.000 u posljednjih 10 godina.

Kriterij ocjenjivanja

Kod ocjenjivanja zemalja u obzir se uzima nekoliko kriterija. Prvi od njih jest kvaliteta obrazovanja čiji udio u ocjeni iznosi 45%. Zatim slijede troškovi školarine i troškovi koji su nužni za život čiji udio iznosi 30%. Posljednji kriterij se odnosi na mogućnosti koje ta zemlja donosi studentima nakon završetka studija. Udio ovoga kriterija iznosi 25% ocjene.

 Top 10 država

Izvor: euronews