Nastavljeno suđenje za Khashoggijevo ubojstvo

Vijesti, novinarstvo, press
Pixabay

U utorak u Istanbulu turski je sud nastavio postupak suđenja protiv 20 saudijskih dužnosnika osumljičenih za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Jamal Khashoggi, 59-godišnji kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana posljednji put je viđen 2. listopada 2018. na ulazu u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je otišao po dokumente potrebne za predstojeće vjenčanje sa turskom zaručnicom Hatice Cengiz, piše Al Jazeera.

Novinar je, prema navodima, ubijen u zgradi konzulata nakon čega je njegovo tijelo raskomadano te uklonjeno iz zgrade. Ostaci nikada nisu pronađeni.

Tim događajem narušen je imidž Bin Salamana, a događaj je izazvao međunarodnu osudu.

Saudijska Arabija tvrdi da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“, a Bin Salman je negirao da je naredio smaknuće.

Istraga UN-a prošle je godine otkrila da su visoku dužnosnici Saudijske Arabije isplanirali i izvršili spomenuti zločin.

Saudijska Arabija odbija izručiti optužene

Turski tužioci su u ožujku nakon istrage optužili Sauda al-Qahtanija, Bin Salmanovog bivšeg višeg savjetnika, te Ahmada al-Asirija,bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe.

Ostalih 18 Saudijaca su optuženi za ubojstvo s predumišljajem, a tužioci za sve njih traže doživotne zatvorske kazne.

Svi optuženi napustili su Tursku i vratili se u Saudijsku Arabiju, koja ih odbija izručiti, dok je Ankara za njima raspisala Interpolovu potjernicu.

Saudijski sud je u rujnu poništio smrtne kazne za pet optuženika te ih osudio na 20 godina zatvora, prenosi Al Jazeera.

IZVOR: Al Jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!