Nakon osam godina Demokrati preuzimaju većinu u Zastupničkom domu

izbori, SAD
Pixabay
Dvije godine nakon što su Amerikanci šokirali svijet i izabrali za predsjednika DonaldaTrumpa, biznismena bez prijašnjeg političkog iskustva, održani su midterm izbori za savezni Kongres. Demokrati su očekivano preuzeli većinu u Zastupničkom domu, dok su Republikanci zadržali većinu u Senatu.

Nakon što su osam godina bili opozicija u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Demokrati su ponovno preuzeli većinu. Kako je bilo predviđano prema anketama mjesecima unaprijed, uspjeli su osvojiti više od potrebnih 23 mjesta kako bi ostvarili većinu koju su izgubili 2010. godine na izborima na polovici prvoga mandata Baracka Obame.

Svoju kampanju su najviše usmjerili na kritiziranje politike predsjednika Trumpa. S druge strane zgrade Kongresa, u saveznom Senatu su Republikanci uspjeli zadržati većinu koju imaju od 2014. godine, te su čak uspjeli povećati prevlast.

Slijede dvije teške političke godine u SAD-u, jer su Demokrati ranije najavili da će opstruirati sve Trumpove prijedloge. Moguće je da će i započeti s postupkom opoziva predsjednika, za koji se zalažu od predsjedničkih izbora 2016. godine.

“Referendum” o predsjedniku

Midterm izbori odvijaju se dvije godine nakon početka predsjedničkoga mandata i smatraju se neslužbenim referendumom o politici osobe koja kontrolira Bijelu Kuću. Na njima se bira svih 435 zastupnika Zastupničkog doma te jedna trećina zastupnika Senata. Također su u nekoliko saveznih država birani guverneri.

Iako je u početku predizborne kampanje odbijao priznati da se njegova politika ocjenjuje na ovim izborima, Donald Trump je naposljetku popustio i krenuo u žestoku kampanju kako bi podržao republikanske kandidate koji se slažu s njegovom politikom. Djelomično je u tom naumu i uspio jer su Republikanci povećali većinu u Senatu koji je ključan za potvrđivanje sudaca diljem SAD-a i bez čije potvrde nije moguće potvrditi niti jedan zakon koji je izglasan u Zastupničkom domu.

Najskuplji izbori u povijesti

Ove izbore posebno je obilježila utrka za senatora iz savezne države Teksas. Bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Ted Cruz, koji je protiv Donalda Trumpa 2016. vodio žestoku kampanju u kojoj nisu izostali “udarci ispod pojasa”, kandidirao se za novi mandat u saveznom Senatu.

S demokratske strane kandidirao se dosadašnji zastupnik u donjem domu Kongresa  Beto O’Rourke, koji je u ovoj utrci prikupio rekordnih 70 milijuna dolara, od čega su najveći dio donirali male političke organizacije i sami građani. Unatoč potrošenih 60 milijuna dolara od tog prikupljenog iznosa, O’Rourke je ipak morao priznati poraz i čestitati Cruzu na pobjedi u saveznoj državi koja je izrazito republikanski orijentirana.