Najbrži ekonomski rast Europske unije u zadnjih 10 godina

Flickr

Eurostat je potvrdio kako, prema statističkim podatcima o EU, ekonomija trenutno raste najbrže u posljednjih 10 godina. EU se razvila za 2.5% u 2017. godini što je ujedinio i najveći postotak razvitka od 2007.godine kada je iznosio 2.7%.

U posljednja 3 mjeseca EU i eurozona (koja se sastoji od 19 zemlja) razvile su se za 0.6% u usporedbi s prošlim kvartalom. To se očituje u razvitku najveće ekonomije u EU tj. u Njemačkoj koja se razvila za 0.6% u posljednjem kvartalu 2017.godine.

Također i Francuska se može pohvaliti razvitkom od 0.6%, dok se Španjolska razvila za malo više tj. 0.7%.

Prema riječima Eurostata, razvitak eurozone za 2.5% najveći je razvitak nakon onoga od 3% u 2007. godini.

Ryan Djajasaputra, ekonomista Investeca, izjavio je kako su za većinu razvitka eurozone u prošloj godini zaslužne upravo Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska. Nadodao je i da su se zemlje istočne Europe (uključujući Latviju i Slovačku) također razvijale “relativno brzo”. Također, napomenuo je kako je sveopće samopouzdanje u eurozoni u rekordnim razinama sve od kriznih godina u eurozoni te kako je stopa nezaposlenosti jednaka onoj prije krize.

Riječi glavnih ekonomista

Sarah Hewin, glavna ekonomistica Europe u Standard Chartedu, rekla je kako su sve aktivnosti popraćene snažnim globalnim rastom koji pomaže europskim izvoznicima. Očekuje kako će ekonomski razvoj eurozone ostati snažan, no visoke energetske cijene i “snažniji“ euro mogli bi biti preprijeke u razvitku ove godine.

“Gledano s političke strane, nesigurnost je moguća uoči izbora koji će biti provedeni u Italiji sljedeći mjesec. Također, ako Britanija napusti EU bez dogovora to bi moglo usporiti izvoz na području EU”, nadodala je Hewin.

Glavna ekonomistica KPMGa, Yael Selfin, izjavila je kako statistika potvrđuje da “konstantnost snažnog i trenutnog razvitka eurozone je rezultat podrške Europske Centralne Banke i političkih odredbi koje idu u korist razvitku”.

Izvor: BBC News