Mini Schengen kao odgovor na blokadu pregovora

Aleksandar Vučić, predsjednik. laži, Srbija
Wikimedia Commons

Krajem prošle godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron otvoreno se usprotivio otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Unatoč preporuci Europske komisije kako su obje zemlje spremne za početak pregovora, Macron je odlučio zatvoriti vrata Unije ovim balkanskim zemljama. Iako je francuski predsjednik bio najglasniji u svome protivljenju, on nije bio jedini. Nešto manju podršku blokadi pregovora dale su Bugarska, Danska i Nizozemska.

Ogorčen takvom odlukom, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev odlučio je raspisati prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati u travnju ove godine s ciljem jačanja svoga legitimiteta u nastavku borbe za što ranije otvaranje pregovora.

Zaev je istaknuo kako je njegovoj zemlji i Albaniji nanesena povijesna nepravda, te da je Europska unija prekršila dano obećanje kako će pregovori biti formalno započeti prošle godine.

Svjesni kako do proširenja neće doći tako skoro, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem potpisali su u listopadu prošle godine deklaraciju o uspostavi „malog Schengena“. Sporazum je potpisan u Novom Sadu s ciljem boljeg povezivanja regionalnog tržišta.

Jedan od glavnih ciljeva je uspostava trajnog mira, na ovom području koje je obilježeno stoljećima sukoba i nestabilnosti

Ideja je da Zapadni Balkan postane regija slobodne trgovine, na kojem će građani „mini Schengena“ moći prelaziti granice samo s osobnom iskaznicom.

Trojica čelnika su istaknula kako su i preostale države regije – Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora, pozvane priključiti se inicijativi. Vučić je istaknuo kako nesuglasnost oko priznanja neovisnosti Kosova neće stvarati probleme, jer to ne utječe na slobodu kretanja i slobodu trgovine.

Formiranjem zajedničke zone slobodne trgovine olakšat će se suradnja ovih zemalja s Europskom unijom. Unija je svim trima zemljama prvi trgovinski partner.

Nakon uspostave stabilne slobodne trgovine između ovih zemalja, ostaje nada da će to voditi prema jačanju demokracije u tim zemljama. Sve tri zemlje imaju problema s vladavinom prava i borbom protiv korupcije te zaštitom ljudskih prava.

Rješenje ovih problema dovest će ih na korak bliže prema punopravnom članstvu u Uniji.