Mark Zuckerberg se ponovno ispričao, no ovoga puta Europskom parlamentu

Mark Zuckerberg, Facebook, Europski parlament
Flickr
Novo svjedočenje, nove isprike

Mark Zuckerberg, čelni čovjek Facebooka, ispričao se Europskom parlamentu zbog skandala oko curenja važnih privatnih informacija korisnika ove društvene mreže. Svjedočenje pred Europskim parlamentom bilo je ozbiljnije nego ono pred Kongresom SAD-a u travnju, zbog veće važnosti privatnosti podataka u Europi te donošenja Uredbe o zaštiti podataka.

Naime, Zuckerberg se sastao sa Europskim parlamentom kako bi svjedočio o nedavnom skandalu u koji je bila umiješana i politička konzultantska grupa Cambridge Analytic. Sastanak se trebao održati daleko od očiju javnosti, no kako su se neki od prisutnih protivili, osnivač Facebooka je i ovoga puta iskaz dao javno. U danom iskazu nastojao je objasniti propuste do kojih je došlo u zaštiti korisničkih podataka te se odmah nakon i javno ispričao.

“Sigurnost je najvažnija. Nakon grešaka s Cambridge Analyticsom, aplikacija će sada uzimati manje podataka, a ako je koristite tri mjeseca, prestat će prikupljati podatke. Nakon skandala istražujemo sve aplikacije za koje sumnjamo da su koristile tuđe podatke” kazao je Zuckerberg.
Najavljene su nove investicije i zapošljavanja

U razgovoru s europskim parlamentarcima, Zuckerberg je kazao kako vjeruje u ono što radi i zato planira do 2020. godine investirati u Europu radi poboljšanja sigurnosti, a kao jedna od prednosti je zapošljavanje novih ljudi. Kazao je kako je zakonska regulativa o regulaciji podataka, koja je najavljena za nekoliko dana, potrebna, ali je istaknuo kako je važno da zakoni ne ograničavaju razvoj nove tehnologije.

Manfred Weber, političar u Europskom parlamentu, komentirao je Zuckerbergovu izjavu govoreći kako je lijepo što se ispričao, no pitao ga je ima li Facebook alternativu i je li moguće razbiti monopol tako jako društvene mreže.

“Facebook egzistira u veoma kompetitivnom prostoru s puno alata. Čini mi se da svaki dan dolaze novi konkurenti i mi se želimo stalno razvijati kako bismo ostali relevantni” rekao je Zuckerberg.

Guy Verhofstadt, belgijski političar i član Europskog parlamenta, pitao je Zuckerberga o odnosu Facebooka s izborima.

“To je jedan od naših prioriteta. Ne želimo da se itko miješa u izbore kao Rusi u američke predsjedničke izbore. U tom smislu gradimo nove alate, surađujemo s izbornim komisijama i radimo na povećanju transparentnosti”, kazao je Zuckerberg.

Iako je razgovor s Europskim parlamentarcima teoretski bio ozbiljniji, Zuckerberg nije odgovorio na sva pitanja te je nadodao kako će na ostatak odgovoriti pismeno ili će poslati nekoga iz Facebooka na briefing. Koliko je zapravo ozbiljniji?