Makedonija nakon nekoliko kriza konačno dobila novo ime

kriza vlasti, Grčka, Makedonija, Prespanski sporazum
YouTube screenshot
Grčki premijer Alexis Tsipras je još u lipnju prošle godine preživio jedno glasovanje o povjerenju dok je tisuće Grka zbog ugovora s Makedonijom prosvjedovalo ispred parlamenta tražeći njegovu ostavku

Nakon što je makedonski parlament Sobranje početkom siječnja izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, Makedonci su riješili svoj dio bilateralnog procesa i došao je red na Grke.

Grčka je zbog imena blokirala Makedoniji put prema članstvu u NATO-o i Europskoj uniji, smatrajući da se tim imenom svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine koja nosi isto ime.

Nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju, grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je svom makedonskom kolegi na uspješnom završetku procesa izmjene ustava Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije.

Lopta je nakon toga prebačena u grčko polje jer je promjena imena mogla stupiti na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su u lipnju 2018. potpisali Tsipras i Zaev.

Grčki parlament u Ateni morao se do kraja siječnja ove godine očitovati o Prespanskom ugovoru, nazvanom po kraju u kojemu je potpisan.

Iako mu je bila potrebna tek natpolovična većina, Tsipras je imao prilično uzak manevarski prostor – 153 zastupnika od njih 300.

Kriza vlasti u Grčkoj

Činilo se kao da su mnogi u Grčkoj očekivali kako Skoplje neće imati snage izglasati izmjenu ustava, jer kada je došao red na Grke, oni su odjednom postali nesložni, što je donekle bilo i očekivano.

Proces je potaknuo krizu vlasti u Grčkoj nakon što je ministar obrane i čelnik stranke Neovisni Grci, koja je dio vladajuće koalicije, Panos Kammenos podnio ostavku.

Za razliku od Tsiprasove Syrize, Neovisni Grci su se protivili takozvanom Prespanskom sporazumu

Tsipras je odmah nakon ostavke Kammenosa pozvao na izglasavanje o povjerenju njegovoj vladi. Parlament je 16. siječnja izglasao povjerenje i tako se izbjegla velika prepreka za grčko odobrenje dogovora o novom imenu Makedonije, kao i mogućnost za prijevremene izbore.

Tsipras je sa 151 dobivenim glasom osigurao natpolovičnu većinu, a u tome su mu pomogli stranka Anel i nezavisni kandidati.

Spor koji je kvario veze Atene i Skoplja gotovo 30 godina i pri tom blokirao makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u okončan je 25. siječnja. U grčkom parlamentu je tijesnom većinom usvojen povijesni sporazum s Makedonijom o novom imenu te zemlje.

Rasprava je trajala više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika. Sporazum je na kraju ratificiran sa 153 glasa za i 146 glasova protiv.

70 posto Grka protiv ratifikacije sporazuma

Izglasavanje sporazuma pratile su kritike oporbe i javnosti. Veliki broj Grka smatra da je Tsipras dao prevelik ustupak Makedoncima time što je dopustio da njihova država zadrži ime koje dijeli s istoimenom grčkom pokrajinom.

Ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da je 70% stanovnika Grčke bilo protiv ratifikacije sporazuma s Makedonijom, zbog kojeg je u glavnom gradu Grčke, Ateni, prosvjedovalo nekoliko tisuća ljudi koji su za vrijeme rasprave o sporazumu ispred parlamenta palili američku i zastavu NATO-a.

Osim nacionalista i grčke krajnje desnice, prosvjedovali su i članovi Grčke komunističke partije (KKE), dok je podršku Tsiprasu i Prespanskom sporazumu dalo oko 250 grčkih umjetnika i intelektualaca koji smatraju da se sporazumom zatvara rana otvorena gotovo tri desetljeća i da je on jedna od rijetkih svijetlih točaka trenutno u Europi.