Macron i Trump se složili o europskoj obrani nakon nedavnog spora

macron, trump
www.jcs.mil / Dominique Piniero
Francuski i američki predsjednik Emmanuel Macron i Donald Trump suglasili su se u subotu oko toga da Europa mora snositi veći teret zajedničke obrane, nakon što je Trump u petak  nazvao Macronovu ideju o formiranju europske vojske “vrlo uvredljivom”

Na sastanku u Elizejskoj palači uoči obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata, Macron je srdačno dočekao Trumpa, no nešto manje nego prilikom ranijih susreta.

Sjedeći na pozlaćenim stolicama, Macron je stavio ruku na Trumpovo koljeno i nazvao ga “prijateljem”, dok je Trump također pokušavao naći zajednički jezik o temi koja je izazvala napetosti.

“Želimo jaku Europu, to nam je jako važno, to je nešto što obojica želimo”, rekao je Trump. “Želimo pomoći Europi, ali to mora biti pošteno. Trenutno najveći teret podnosi SAD”, dodao je.

S time se složio i Macron, rekavši kako želi da Europa podnese veći teret u obrambenim troškovima NATO-a, nešto za što se zauzimao od početka mandata, zajedno s pozivima da Europa razvije vlastite vojne kapacitete. “Zbog toga vjerujem da su moji prijedlozi o europskoj obrani u potpunom skladu s time”, istaknuo je Macron.

Trump je u petak rekao kako je “veoma uvredljivo” da Macron predlaže da bi Europa trebala stvoriti svoju vlastitu vojsku kako bi zaštitila sebe od mogućih neprijatelja, uključujući Sjedinjene Države.

“Vrlo uvredljivo, ali možda bi Europa prvo trebala platiti svoj pošteni dio za NATO koji uvelike subvencionira SAD”, rekao je Trump na Twitteru nakon što je stigao u Francusku.

U utorak je Macron rekao da Europa treba pravu vojsku kako bi smanjila ovisnost o Sjedinjenim Državama u obrani. “Moramo se zaštiti s obzirom na Kinu, Rusiju i čak Sjedinjene Države”.