Kriptovalute nikad neće biti sredstvo plaćanja, tvrdi “banka svih banaka”

bitcoin, kriptovalute
Pixabay
Kriptovalute su prenestabilne i prečesto vezane uz prijevare i manipulacije da bi opstale kao oblik novca

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) krajem prošlog tjedna objavila je mišljenje da kriptovalute nikad neće biti sredstvo plaćanja u klasičnom smislu te riječi, piše Poslovni dnevnik.

Često nazivana i središnjom bankom svih središnjih banaka, BIS je objavila godišnje ekonomsko izvješće, u sklopu kojeg i osvrt o kriptovalutama od 24 stranice. U njemu se tvrdi da Bitcoin i druge kriptovalute zbog brojnih nedostataka ne mogu ispuniti očekivanja koja su prošle godine dovela do značajnog interesa i ulaganja.

BIS smatra da kriptovalute ne mogu biti sredstvo razmjene u globalnoj ekonomiji iz nekoliko razloga. Prenestabilne su, njihova proizvodnja zahtijeva preveliku potrošnju električne energije, a usto su i subjekt brojnih manipulacija i prijevara.

Iako zagovornici kriptovaluta smatraju da je njihova decentralizirana struktura jedna od ključnih prednosti, BIS tvrdi upravo suprotno. Njihovi analitičari mišljenja su da bi masovna uporaba kriptovaluta u transakcijama dovela do zagušenja internetskih veza. S obzirom da su decentralizirane mreže o kojima ovise kriptovalute prilično krhke, povjerenje u njih može nestati jednako naglo kao što se i pojavilo.

Svaki oblik novca opstaje jedino ako postoji povjerenje u stabilnost njegove vrijednosti, a kriptovalute tu stabilnost nemaju. Hyun Song Shin, voditelj istraživanja pri BIS-u, usporedio je to s fiat novcem koji ima vrijednost zato što ima i korisnike. Kriptovalute, pak, većina vlasnika drži iz špekulativnih razloga, a ne koristi ih kao sredstvo plaćanja.