Koji su mogući scenariji za Veliku Britaniju nakon 29. ožujka

brexit, Britanija
Pixabay
Datum kada Velika Britanija treba izaći iz Europske unije, 29. ožujak, polako se približava, a Theresa May se 26. veljače treba obratiti zastupnicima u parlamentu i upoznati ih s novim razvojem događaja oko izlaska iz Europske unije

Iako su se rasprave o mogućem izbijanju nereda zbog Brexita prije nekoliko mjeseci činile pretjeranima, možda bismo se ipak mogli osvrnuti na nekoliko scenarija.

Početkom veljače dva britanska tjednika spekulirala su o tome kako bi moglo doći sukoba ako Britanija bude prisiljena 29. ožujka izaći iz EU-a, bez da je prethodno postignut detaljan plan o razlazu.

Prenijeli su vijest o tome kako su britanski dužnosnici aktivirali planove za izvanrednu situaciju koji potječu još iz razdoblja Hladnog rata, a odnose se na prebacivanje kraljevske obitelji na sigurno, ako na području Londona dođe do većih sukoba.

Još je od ljeta 2016. godine poznato da je Britanija u procesu izlaska iz EU-a koji će se dogoditi na ovakav ili onakav način pa se postavlja pitanje koja bi skupina bila više bijesna – ona koja se izborila za taj izlazak ili ona koja se protivi izlasku.

U lipnju 2016. godine održan je referendum i pobijedila je opcija za izlazak. To je činjenica koju znaju i oni koji se protive izlasku i kojima nije drago zbog toga, a s druge strane, opcija koja je pobijedila očekuje da se njihova volja ispoštuje.

Bez obzira na to s koje strane dolazio bijes, dužnosnici zaduženi za izvanredne situacije očigledno misle da je vrijeme da se krene raditi na osiguravanju kraljice i kraljevske obitelji.

“Brexit bez dogovora uopće nije tako zastrašujuć”

Pod pretpostavkom da neće biti otkazivanja Brexita u posljednji trenutak, stručnjaci i poslovne grupacije smatraju kako bi u slučaju Brexita bez prethodnog dogovora s EU moglo doći do većih problema i zastoja u trgovini i ekonomiji. Neki čak predviđaju mogućnost nestašice hrane i lijekova, a ako do toga zaista dođe, nemiri više nisu nezamisliv scenarij.

Fabian Zuleeg, izvršni direktor Europskog političkog centra smatra da bi situacija bez dogovora zaista bila katastrofa. On tvrdi da vlasti u Londonu pokreću procese za koje se može reći da podsjećaju na ratnu situaciju i da je stvar jako ozbiljna.

Zuleeg možda pretjeruje i moguće je da ovom pričom želi samo još jasnije pokazati svoje oštro protivljenje tzv. “hard Brexitu” koji podupiru i određeni krugovi u Britaniji i u Europi, ali britanska Vlada je potvrdila da užurbano rade na skladištenju lijekova i hrane ako dođe do takvog izlaska.

David Davis, bivši Brexit ministar, naziva ove priče besmislicama i zastrašivanjem naroda. U televizijskom intervjuu početkom veljače izjavio je kako smatra da Brexit bez dogovora “uopće nije tako zastrašujuć kako ljudi misle”.

Kaos ne bi nastao samo u Londonu

Kada se priča o neredima koji bi mogli nastati nakon Brexita mnogi će prvo zamisliti London u kaosu, ali možda veće šanse za kaos postoje na drugim mjestima.

Škotska je putem referenduma prije nekoliko godina umalo napustila Ujedinjeno Kraljevstvo, a sada bi Britanija, tj. Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećeg mjeseca trebala napustiti EU.

Naime, na referendumu iz 2016. na razini cijele Britanije za izlazak je bilo 52%, a za ostanak 48%. Brojke u Škotskoj bile su drugačije – 62% bilo je za ostanak, a 38% za izlazak iz EU. Ako Britanija izađe iz EU postoje velike šanse da Škotska to ne želi i da će u tom slučaju radije biti članica Europske unije, a ne Ujedinjenog Kraljevstva. To bi značilo kraj Ujedinjenog Kraljevstva kakvog poznajemo, a postavlja se i pitanje hoće li London to dopustiti.

Drugi problem je Irska, otok na kojem se zapravo nalaze dvije države. Republika Irska je samostalna država, a Sjeverna Irska je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva. Obje su članice EU-a pa između njih ne postoji granica, ali ako Britanija napusti EU bez ikakvog graničnog dogovora, te dvije države bi se razdvojile čvrstom granicom. To bi dovelo do različitih problema i stvorilo popriličan potencijal za izbijanje pobune protiv takve situacije.

Osim gore spomenutih, postoji cijeli niz mogućih scenarija koji bi se mogli odvijati u slučaju Brexita s dogovorom ili bez njega, ali stvarni rasplet priče saznat ćemo tek 29. ožujka. Brojne skupine imaju svoje interese koji su usko vezani uz sam ishod oko Brexita pa ne bi bilo iznenađujuće da neke od njih, sukladno svojim interesima, pojačavaju ili stišavaju nervozu.

Izvor: Advance.hr