Kina slijeće na Mjesec do 2030. godine

Kina, mjesec, svemirski projekt
Flickr
Kina već odavno nosi titulu ekonomske i političke velesile, a uskoro planira dodati i titulu svemirske supersile

U lipnju ove godine kineska svemirska stanica planira lansirati misiju na Mjesec. Cilj te misije je poslati satelit koji će 2019. navoditi raketu na tamnu stranu mjeseca. Satelitska veza vrlo je važna za prosljeđivanje podataka na Zemlju jer je ta misija zapravo dio kampanje koja namjerava poslati ljude na mjesec do 2030. godine. Ove “svemirske” inicijative su pokušaj Kine da postane znanstveni i tehnološki predvodnik svijeta (u svemiru i općenito).

Razvoj Kineskog svemirskog programa

Razvoj programa započeo je 1950. godine kada je Narodna Republika Kina započela razvijati projektile po uzoru na sovjetske, iako neki stručnjaci tvrde kako je započeo zapravo u 13. stoljeću kada su koristili vatrene strijele kao prvi primjer raketa.

Tadašnji predsjednik Moo Ce-tung, pod impresijom lansiranja sovjetskog Sputnjika (1957. godine), želio je da Kina krenei u razvoj svojih satelita. Međutim, ti planovi su bili otkazani sve do 1970. godine kada su Kinezi prvi puta lansirali satelit.

Zbog svemirske politike, koja je stupila na snagu kada je na vlast došao Deng Xiaoping (koji je svemirski program sveo na praktičnu primjenu), Kinezi su pokrenuli istraživanje vrlo kasno. Tako je prvi Kinez u svemiru bio tek 2003. godine. Posljednjih 15 godina Kinezi ostvaraju odlične rezultate u svemiru te je do 2017. godine oko Zemljine orbite uspješno kružilo 11 taikonauta (izraz za kineske astronaute). Također, Kina bilježi i uspješno slijetanje prvog robota na Mjesecu u skoro pola stoljeća.

Što nam donosi bliska budućnost?

Uz Kinu, Japan i Indiju, koji također razviju svoj svemirski program, NASA i SpaceX ponovno planiraju slijetanje na Mjesec te uskoro planiraju i misiju na Mars, a Aurora program Europske svemirske agencije planira robotsko istraživanje nakon kojeg bi 2033. ljudski rod mogao po prvi puta kročiti na teritorij Marsa.

Izvor: advance.hr