Johnson & Johnson izgubio na sudu, platit će 4.7 milijarde dolara odštete

Johnson & Johnson
Flickr / JeepersMedia
Izrečena presuda najveća je novčana kazna koju je sud ikad dodijelio američkom farmaceutskom divu

Johnson & Johnson, veliki proizvođač lijekova i higijenskih proizvoda, po naredbi američkog suda mora platiti ukupno 4.7 milijarde dolara kazne. Veći dio tog iznosa sud je dodijelio kao odštetu skupini od 22 žene koje su tužile J&J jer su zbog uporabe njihovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika, piše BBC.

Sud u američkoj saveznoj državi Missouri po presudi porote odredio je početnu kaznu od 550 milijuna dolara te 4.1 milijarde dolara odštete. Tijekom suđenja koje je trajalo šest tjedana, žene i njihove obitelji svjedočile su da su oboljele od raka jajnika nakon više desetljeća uporabe pudera za bebe i drugih proizvoda koji sadrže talk.

Odvjetnici oboljelih žena tvrdili su da je kompanija znala da je talk kojeg koriste u proizvodnji zagađen azbestom još od 1970-ih godina, ali nije upozorila potrošače na potencijalni rizik.

Iz optužene kompanije poricali su da su njihovi proizvodi ikad sadržavali azbest. Također su ustrajno tvrdili da ti isti proizvodi ne uzrokuju rak. Naglasili su i da je nekoliko studija potvrdilo da je talk bezopasan po zdravlje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naručila je studiju više uzoraka talka, uključujući i onog kojeg u proizvodnji koristi J&J. Tijekom istraživanja provedenog 2009. i 2010. godine ni u jednom analiziranom uzorku nije pronađen azbest. Tužitelj je pred sudom u Missouriju izjavio da su FDA i J&J koristili neispravne metode testiranja.

Trenutno se protiv J&J-a vodi oko 9000 sudskih postupaka vezanih uz njihov puder za bebe. Ova posljednja presuda najveći je iznos kazne koju je sud ikad odredio u nekoj tužbi protiv J&J-a. Iz kompanije su izjavili da su ‘duboko razočarani’ te najavili ulaganje žalbe.

BBC