Hoće li Saudijska Arabija uvući SAD i svijet u novi rat?

kritika, nafta, bliski istoh
Pixabay

Prije nekoliko dana svijet je bio na rubu još jednog ratnog sukoba, možda najvećih razmjera u moderno doba. Saudijska Arabija napadnuta je dronovima. Meta napada je bilo njezino najveće naftno postrojenje.

Odgovornost za napad odmah su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već nekoliko puta izvodili slične napade. No, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija za napade su optužili Iran. Američki predsjednik odmah je zaprijetio odgovorom zbog napada na svoje bliske saveznike. Saudijci su svjetskoj javnosti predočili ostatke projektila tvrdeći sa sigurnošću kako je napade režirao Teheran.

Istovremeno, američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao je u Saudijsku Arabiju kako bi s tamošnjim čelnicima dogovorio mogući odgovor na napad. Svijet je bio pred novim sukobom velikih razmjera, koji je potencijalno mogao uključiti i druge američke saveznike. Niti Iran ne bi ostao dužan te bi i njemu u pomoć pristigli saveznici.

No, nakon nekoliko dana napetosti su se smirile i mogućnost vojnog odgovora svedena je na minimum. Ipak, američki predsjednik je istaknuo kako Iran neće proći nekažnjeno. Zaprijetio je uvođenjem dosad najvećih sankcija koje su izrečene nekoj državi.

Na udaru se našla iranska Središnja banka, kao i nacionalni razvojni fond Irana. U Saudijsku Arabiju također je poslan manji broj vojnika koji imaju za cilj pomoći saudijskim vojnim snagama u slučaju bilo kakvog novog napada.

Bolton smijenjen u pravi trenutak

Iako je prvotno zaprijetio vojnim odgovorom Iranu, kao i mnogo puta do sad Trump je ublažio svoju retoriku i pronašao drugačije rješenje koje se često upotrebljava.

Ekonomske sankcije teško pogađaju gospodarstvo neke zemlje, bez pokretanja vojnih operacija koje bi lako mogle eskalirati izvan granica regije. Međutim, da se napad dogodio samo nekoliko tjedana ranije, mogao je rezultirati drugačijim odgovorom SAD-a.

Početkom rujna, s mjesta Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost smijenjen je John Bolton koji je bio veliki zagovornik smjene vlasti u Teheranu, te se čak zalagao i za vojno rješenje. Poznat kao „ratni jastreb“, bio je pristaša ratnih rješenja protiv američkih neprijatelja. Bio je članom administracije Georgea W. Busha i jedan od onih koji su se zalagali za rat u Iraku. Da je ostao u administraciji Donalda Trumpa, američki odgovor mogao je biti i vojne prirode. Bolton je često ulazio u sukobe s Trumpom zbog, po njegovom mišljenju, preblage retorike prema Iranu ali i ostalim neprijateljima SAD-a.

Iran i Saudijska Arabija ratuju u drugim zemljama

Iako i Saudijska Arabija i Iran izbjegavaju izravne sukobe znajući da bi oni lako mogli eskalirati izvan granica dviju država, često se nalaze na različitim stranama u sukobima u regiji. Trenutno najveći sukob odvija se u Jemenu u kojem su pobunjenici s vlasti svrgnuli vodstvo sklono Saudijskoj Arabiji.

Huti, šijitska pobunjenička skupina uživa potporu Irana te su već nekoliko puta uputili zračne projektile prema Saudijskoj Arabiji, od kojih je većina srušena prije dolaska do cilja.

Postavlja se pitanje u kojem trenutku će se sukob prijeći granice Jemena u Saudijsku Arabiju ili Iran. Pri posljednjem napadu na saudijska naftna postrojenja, odmah su u pomoć došli Amerikanci. Očekuje se da bi u slučaju većeg izravnog sukoba mogle učiniti i ostali saveznici. Iran ne bi ostao bez saveznika, već bi im u pomoć došli Rusija i Kina. Odavde bi stvari lako mogle eskalirati na sukob širih razmjera.

Jedan saudijski sigurnosni analitičar, koji je odlučio ostati anoniman, komentirao je ovu temu u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, pritom je rekao: “Ovaj napad je poput 9/11 za Saudijsku Arabiju, on mijenja sve. Gdje su ti protuzračni sustavi i sve to američko oružje na koje smo potrošili milijarde dolara s ciljem zaštite kraljevine i njenih naftnih postrojenja? Ako su uspjeli izvesti ovakav napad, s ovakvom preciznošću, onda to znači da mogu gađati i naša postrojenja za desalinizaciju kao i druge mete…”