Havajski vulkan uništio 600 domova u najrazornijoj erupciji modernog doba

vulkan, havaji, kilauea
Kilauea / Maxpixel
Vulkan Kilauea izbacuje lavu već 37 dana

Erupcija vulkana Kilauea na havajskom Velikom otoku uništila je oko 600 domova u proteklih mjesec dana. Kilauea je jedan od pet vulkana na otoku, a neprestane erupcije tijekom posljednjih 35 godina čine ovaj vulkan jednim od najaktivnijih na svijetu. Počeo je izbacivati lavu početkom svibnja nakon niza potresa.

Razmjeri devastacije učinile su ovaj slučaj najdestruktivnijom erupcijom modernog doba, izjavio je lokalni čelnik Harry Kim. Istaknuo je da Kilauea, unatoč čestim erupcijama, dosad nije uništio toliko zgrada u tako kratkom periodu.

Najveću materijalnu štetu prije posljednje erupcije vulkan je uzrokovao za vrijeme neprestane aktivnosti započete 1983. godine. U tom je razdoblju nekoliko uzastopnih  erupcija lave progutalo 215 kuća i stambenih zgrada na Velikom otoku.

Trenutna erupcija vulkana Kilauea traje već 37 dana. Prema geologu Scottu Rowlandu, njene posljedice najpogubnije su u SAD-u od erupcije vulkana Saint Helens u državi Washington 1980. godine.

Guverner Havaja David Ige i čelnik Kim najavili su osnivanje operativne skupine za pomoć pogođenom stanovništvu. Uz sanaciju nastale štete, skupina za cilj ima i sprečavanje sličnog uništenja u budućnosti.

tportal