Google očekuje kaznu do 11 milijardi dolara

Europska komisija provodi tri istrage protiv internetskog diva

Prošlog lipnja svijetom je odjeknula vijest o drakonskoj kazni koju je Europska unija izrekla Googleu. Za monopolističko ponašanje i promociju vlastitog servisa za internet kupovinu poznati gigant kažnjen je s čak 2,4 milijarde dolara. Godinu dana kasnije, Google očekuje još jednu presudu iz Bruxellesa, ovaj put na račun nametanja korištenja operativnog sustava Android proizvođačima mobitela, piše Poslovni dnevnik.

Izvori Financial Timesa koji su bliski Europskoj komisiji tvrde da će rezultati istrage biti objavljeni u sljedećih desetak dana. Očekuje se da europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager objavi negativno mišljenje o ovoj Googleovoj praksi.

Još uvijek nije poznato koji bi iznos kazne mogao biti dosuđen Googleu. S obzirom da je Europska komisija ovlaštena odrediti kaznu u iznosu od 10 posto godišnjih prihoda tvrtke, moglo bi se raditi o vrtoglavom iznosu od 11 milijardi dolara. Međutim, u dosadašnjoj praksi regulator tržišnog natjecanja uglavnom se odlučivao za niže kazne.

Android se koristi u više od 80 posto smartphonea u svijetu pa je stoga ključan izvor budućih Googleovih prihoda. Europska komisija otvorila je istragu prije dvije godine, temeljenu na sumnji da je Google proizvođačima uvjetovao da korištenjem Androida preuzmu njegove aplikacije. Usto, ponuđeni su im i financijski poticaji za eksluzivnu predinstalaciju Googleovih proizvoda, čime je dodatno ograničen razvoj konkurentskih operativnih sustava.

Krajem 2016. godine Google je odbacio optužbe te su iz kompanije poručili da je Europska komisija pogrešno protumačila činjenice.