Francuski predsjednik planira poboljšati europska migracijska pravila

Macron, Francuska
Wikimedia
Vlada Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona predstaviti će strože migracijske zakone te zakone azila, usprkos oštrim kritikama skupina za ljudska prava

Zakon će udvostručiti vrijeme ostanka ilegalnih migranata na 90 dana tijekom kojih migranti mogu podnijeti zahtjev za azil. Svaki ilegalni prijelaz granica bit će smatran prekršajem te će biti kažnjiv novčanim kaznama ili čak odlaskom u zatvor na godinu dana. Zakon će također olakšati maloljetnicima u potrazi za azilom uz pokušaj skraćenja vremena koje je potrebno kako bi vlasti obradile zahtjeve.

Nelagode u parlamentu

Iako je Macronov parlament do sada bio ujedinjen, vladini planovi migracija izazvali su pojavu nelagode u svojim redovima. Mathieu Orphelin, član Macronove Republike u pokretu, u utorak je izjavio kako bi povećanje vremena zadržavanja s 45 na 90 dana moglo biti problematično. Također, dodao je kako namjerava podnijeti izmijene prijedlog zakona koje će vlada objaviti u srijedu.

Sonia Krimi, također jedna od članica Macronove stranke, optužila je parlament za “poigravanje s ljudskim strahovima” koristeći ovaj prijedlog. “Nisu svi migranti u Francuskoj teroristi”, bile su riječi koje je Krimi uputila Ministru unutarnjih poslova u prosincu.

Ugledni ljevičarski časopis L’Obs na naslovnici je u siječnju imao crno-bijelu fotografiju lica omotanog u bodljikavu žicu uz naslov “Dobrodošli u zemlju ljudskih prava”.

Ovaj zakon “predstavlja uznemirujući pad izbjeglica i prava migranata u Francuskoj”, izjavio je Jean-Claude Mas iz humanitarne organizacije Cimade, koji pomaže svim migrantima i onima koji su u potrazi za azilom.

Popularnost među biračima

Anketa BVA ovog mjeseca pokazala je kako 63% francuskih birača smatra da ima previše useljenika u Francuskoj. Broj ljudi koji su podnijeli zahtjev za azil u Francuskoj dosegao je rekord u 2017. godini koji iznosi čak 100.000 ljudi.

Izvor: euronews