Finska već godinu dana testira univerzalni temeljni dohodak: 560 eura mjesečno za građane

Slika: MAx Pixel
Finska je prva na svijetu odlučila testirati koncept univerzalnog temeljnog dohotka

Finska vlada je u siječnju 2017. godine počela provoditi eksperiment univerzalnog temeljnog dohotka na uzorku od 2000 građana od 25 do 58 godina starosti. Nasumično odabrani građani već godinu dana primaju mjesečni iznos od 560 eura, pri čemu nisu obvezni tražiti ni prihvatiti posao tijekom dvije godine koliko će trajati eksperiment. Ukoliko netko od primatelja pronađe zaposlenje, svejedno će nastaviti primati jednaki iznos.

Eksperiment je usvojila finska vlada desnog centra kako bi s vremenom eventualno smanjila socijalna izdavanja i snizila stopu nezaposlenosti koja u Finskoj već neko vrijeme iznosi 8%. Cilj projekta je istražiti može li univerzalni temeljni dohodak potaknuti građane da potraže zaposlenje ili doprinesu društvu na neki drugi način poput volontiranjem, znajući da mogu računati na bezuvjetni mjesečni prihod.

Ideja o uvođenju temeljnog dohotka u Finskoj se prvi put pojavila u 1980ima u političkim krugovima lijevog centra. Danas je eksperiment dobro prihvaćen od obje strane političkog spektra: ljevica vjeruje da se na taj način mogu smanjiti siromaštvo i nejednakost, dok desnica vidi prednost u rasterećenju sustava socijalne skrbi.

Kela, finska agencija za socijalnu sigurnost koja provodi eksperiment, smatra da će podaci prikupljeni tijekom ovog probnog perioda pokazati može li univerzalni temeljni dohodak dovesti do pojednostavljenja kompleksnog finskog socijalnog sustava koji trenutno uključuje više od 40 različitih tipova socijalnih davanja.

Sigurnost koju temeljni dohodak pruža građanima mogla bi dovesti i do neplaniranog smanjenja troškova u zdravstvu. “Jedna sudionica izjavila je da se osjeća manje tjeskobno jer više ne mora brinuti zbog poziva sa zavoda za zapošljavanje koji nudi poslove koje ona ne može prihvatiti jer se skrbi o svojim starim roditeljima”, istaknula je Marjukka Turunen, voditeljica pravne službe agencije za socijalnu sigurnost.

I dok cijeli svijet s interesom prati razvoj finskog eksperimenta, njegovi kritičari navode da mjesečni iznos uveden u Finskoj nije dovoljan za pokrivanje životnih troškova. Također, s obzirom da je proveden na malom uzorku nezaposlenih građana, teško je predvidjeti kakve bi ekonomske i društvene posljedice u stvarnosti mogao imati univerzalni model.

Sličan eksperimentalni projekt uskoro će uvesti i Škotska, čija je vlada najavila da će početi razmatrati primljene prijedloge krajem ožujka.

Izvor: The Guardian