Europski sud pravde: nema objave sadržaja na internetu bez dozvole autora

intelektualno vlasništvo, internet, europski sud
Pixabay
Odluka najvišeg suda EU mogla bi pokrenuti lavinu parnica u kojima će umjetnici braniti svoje intelektualno vlasništvo

Europski sud pravde (ECJ) u utorak je donio presudu koja će znatno utjecati na korištenje i dijeljenje autorskih sadržaja dostupnih na internetu. Korisnici moraju prvo dobiti dopuštenje autora nekog sadržaja kako bi ga mogli podijeliti ili ponovno objaviti, odlučio je najviši sud Europske unije.

Odluka je rezultat slučaja u kojem je srednjoškolac u Njemačkoj preuzeo fotografiju Cordobe sa službene stranice jedne putničke agencije, a potom ju uvrstio u prezentaciju koju je škola kasnije objavila na svojoj web stranici. Dirk Renckhoff, autor fotografije u pitanju, tužio je grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu – Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva. Fotograf je zatražio odštetu od 400 eura, piše Novi list.

Ako se radi o fotografiji koja je bila dostupna na nekoj internetskoj stranici gdje je postavljena uz dopuštenje autora, njeno ponovno objavljivanje na internetu zahtijeva autorizaciju tog istog autora, odredili su suci. Izvorna dozvola za objavu u ovom slučaju nije dovoljna jer ponovnom objavom na nekom drugom mjestu ta fotografija postaje dostupna novoj publici.

Konzultat Nils Rauer rekao je kako bi ova presuda mogla dovesti do pokretanja niza parnica u kojima će umjetnici štititi svoja prava. “Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo”, naglasio je Rauer.