Stanovnici Europe među 36 kažnjenih zbog internetske prijevare

Slika: Flickr

Prevarantske organizacije odgovorne za više od 530 milijuna dolara gubitka

Stanovnici Britanije, Francuske i Italije na listi su 36 optuženih za sudjelovanje u internetskom kriminalu, globalnog lanca internetske prijevare. Štete načinjene svim klijentima, tvrtkama i financijskim institucijama iznose više od 530 milijuna dolara.

Pravosudni odjel SAD-a izjavio je kako je upravo ovaj lanac internetske prijevare jedan od najvećih ikada, te da su u gubitku milijuni ljudi diljem svijeta.

“In Fraud We Trust”, ime je organizacije koja je koristila online forum za kupovinu i prodaju ukradenih identiteta, kreditnih kartica i financijskih informacija. Iako su svi članovi organizacije imali svoju ulogu, više od 11 000 članova nikada se nije otkrilo, te su njihovi identiteti ostali u tajnosti.

Za sada samo 13 od 36 osumnjičenih je u pritvoru. Među njima nalaze se 29-godišnji Britanac Anthony Nnamdi Okeakpu, 56-godišnji Talijan Gennaro Fioretti te 37-godišnji Francuz Roland Partic N’Djimbi. Ostali osumnjičenici su stanovnici SAD-a, Kanade, Rusije, Makedonije, Ukrajine…

“Prijevara koja je organizirana poput kompanije u svrhu provođenja internetske prijevare, ravna je zločinu svjetskih razmjera”, izjavio je Pomoćnik ministra pravosuđa John Cronan.

“Odbijamo dopustiti internetskim kriminalcima da koriste mogućnost anonimnosti, koju internet pruža, kao obranu za svoja nedjela. Predani smo bliskoj suradnji s našim kolegama diljem svijeta kako bismo identificirali, istražili i na kraju doveli sve počinitelje pred sud gdje god se oni nalazili”, nadodao je Cronan.

Izvor: EURONEWS