EU nenamjenski potrošio 3,3 milijarde eura iz proračuna u 2017.

euro, europska unija, eu
Pixabay
Europska unija (EU) nenamjenski je potrošila oko 3,3 milijarde eura, odnosno 2,4 posto ukupnog proračuna iz 2017. godine, manje nego godinu dana prije, pokazalo je godišnje izvješće Europskog revizorskog suda.

Nenamjenski utrošena su ona proračunska sredstva koja nisu utrošena u skladu s propisima u EU, bilo da je riječ o računovodstvenoj grešci ili o prenamjeni sredstava.

Revizori ističu kako se udio nenamjenski potrošenih sredstava smanjuje zahvaljujući efikasnijem sustavu revizije. U 2016. taj je udio procijenjen na 3,1 posto, nasuprot 3,8 posto procijenjenih za godinu ranije.

Godišnje izvješće Europskog revizorskog suda dolazi u kritičnom trenutku za Europsku uniju, s obzirom na bojazni Bruxellesa da bi jačanje euroskepticizma moglo dati vjetar u leđa populističkim strankama na idućim izborima za Europski parlament (EP).

Osim toga, zemlje članice pripremaju se za uobičajeno teške progovore o dugoročnom financijskom okviru EU-a, a još trebaju postići dogovor s EP-om u vezi prijedloga proračuna za 2019. godinu, podsjeća Dpa.

Ukupna potrošnja na razini EU-a iznosila je prošle godine 137,4 milijarde eura.

Među nenamjenski utrošenim sredstvima revizori ističu primjer “velikog istraživačkog instituta u Njemačkoj koji je dobio sredstva iz EU proračuna za potrebe istraživačkog projekta, ali ih je dijelom utrošio na troškove koji nisu povezani s tim projektom”.

Predsjednik Europskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne upozorio je EU da ne daje obećanja koja ne može ispuniti, s obzirom da je EU proračun 50 puta manji od onog koliko godišnje utroše njegove zemlje članice.

“Ako stvaramo očekivanja koja ne možemo ispuniti, gubimo vjerodostojnost kod naših građana, a što je važnije, gubimo njihovo povjerenje”, poručio je čelnik tog suda.