Drugi referendum u Britaniji po pitanju brexita?

brexit, Britanija
Pixabay
Britanska vlada, koja odbacuje mogućnost održavanja novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, odbila je na zahtjev novinske agencije Reuters odgovoriti je li tražila pravne savjete o održavanju drugog referenduma o brexitu.

Kao objašnjenje zbog kojeg je odbila odgovoriti navela je da bi objavljivanje takvih informacija naštetilo britanskoj pregovaračkoj poziciji u Bruxellesu.

Reuters je zahtjev za odgovorom podnio pozivajući se na zakon o pravu na informacije.

S manje od sedam mjeseci do dana izlaska Britanije iz EU-a i uz žestoko napadan plan premijerke Therese May neki zastupnici i poslovni ljudi sve glasnije pozivaju na održavanje referenduma o dogovoru s Bruxellesom.

May ustrajno odbacuje mogućnost održavanja drugog referenduma nakon onog održanog prije dvije godine na kojemu je većina odlučila napustiti uniju.

No, dio zastupnika uključujući i neke iz njezine stranke podupiru ideju “narodnog glasa”, a i vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn izložen je pritisku da podrži takav referendum.

Britanija napušta EU 29. ožujka 2019. godine

Kongres britanskih trgovinskih sindikata koji okuplja 48 sindikata u nedjelju je objavio kako bi podržao referendum ukoliko May ne postigne sporazum koji će zaštititi radnike.

Na Reutersovo pitanje o pravnim savjetima dobivenim ove godine o održavanju referenduma o brexitu ministartstvo je odgovorilo da postoji javni interes za odbijanje odgovora na takvo pitanje.

Isti odgovor uslijedio je i na pitanje agencije je li zatražen pravni savjet o opozivu najave namjere napuštanja EU-a.

Ministar za brexit Dominic Raab prošlog je tjedna kazao kako bi održavanje drugog referenduma potaknulo Bruxelles da ponudi Britaniji “najgore moguće uvjete” za izalzak iz EU-a.

Britanija napušta EU 29. ožujka 2019. godine,  a još nije s Bruxellesom dogovorila uvjete izlaska.

Ankete pokazuju da Britanija i dalje ostaje podijeljena oko brexita, a bilježi se blagi porast sklonosti ostanku u EU.