Britanski sud odbio poništiti nalog za uhićenje Assangea

Britanski sud odbio je poništiti nalog za uhićenjem osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji je izdan 2012. godine

Sud tvrdi da će Assange ostati u Ekvadorskom veleposlanstvu gdje je proveo pet i pol godina. Sutkinja Emma Arbuthnot nije odmah objasnila razloge koji stoje iza njene odluke, već je izjavila da nije uvjerena da bi nalog trebao biti poništen.

Nakon saslušanja, jedan od Assangeovih odvjetnika Mark Summers, postavio je pitanje je li zapravo u interesu javnosti nastavljati kažnjavati njegovog klijenta zbog kršenja uvjeta.

Sutkinja Arbuthnot odgovorila je da se takva pitanja razmatraju samo ako netko dođe na sud, kako bi objasnio svoje razloge za kršenje uvjeta boravka na slobodi, na što je Summers odgovorio kako “postoje iznimne okolnosti”.

Utočiste u veleposlanstvu

Assange je pronašao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu, nakon što je uspio izbjeći izručenje SAD-u iz Švedske gdje su ga dvije žene optužile za seksualni napad i silovanje. Švedski tužitelji naknadno su odbacili optužbe.

Assange ne može napustiti veleposlanstvo u Londonu jer će biti uhićen i prijeti mu izručenje SAD-u (gdje je tražen zbog odavanja državnih tajni), iako je u prosincu prošle godine postao državljanin Ekvadora. Velika Britanija i dalje odbija dati diplomatski status Assangeu koji bi mu donio imunitet i mogućnost da napusti zemlju.

Izvor: NY times