Britanski parlament odbio sporazum o Brexitu – neizvjesna europska budućnost Ujedinjenog kraljevstva

brexit
Pixabay

Britanska premijerka Theresa May po drugi put je poražena u parlamentu. Britanski parlamentarci su ovaj utorak za 391 glasom za odbili sporazum o razdruživanju s EU. Dan kasnije, isti parlament je odbio Brexit bez dogovora, ovoga puta s nešto manjom većinom, 321 prema 278. Iako politički uzdrmana, premijerka May uvjerava da je dogovor s EU još uvijek moguć, dok službeni Brussels šalje upozoravajuće poruke. Sprema li se UK no deal Brexit?

Premijerka May po drugi puta poražena u vlastitom parlamentu

Iako je glasovanju u utorak prethodio sastanak konzervativne stranke i činilo se da je premijerka May zadobila potporu parlamentarne većine, britanski parlament je s 391 glasom za po drugi puta odbio sporazum o razdruživanju Ujedinjenog Kraljevstva s EU. Dok se premijerka May nastojala pribrati od još jednog teškog političkog udarca, uslijedilo je novo glasovanje kojim je parlament odbio izlazak UK iz EU bez postignutog sporazuma, odnosno odbio je no deal Brexit. Ostalo je svega 17 dana do službenog izlaska UK iz EU, a neuspješnost postizanja sporazuma sve više zaoštrava političku situaciju u zemlji.

EU: „Postupak ide dalje“

Glavni pregovarač EU, predsjednik Europskog vijeća Michel Barnier poručio je da je EU odradila svoj dio posla i da je na Londonu da „nađe izlaz iz slijepe ulice“. Dok premijerka May traži europske partnere voljne za nastavak razgovora, najveća parlamentarna grupacija, EPP, odbija razmatranje produljenja pregovora sve dok se politička situacija u UK ne iskristalizira. „Nema smisla da se pregovori produžuju ako u njima nema sadržaja“, poručio je Manfred Weber, predsjednik EPP-a.

Kakva sudbina čeka UK?

Sasvim je jasno da je odbijanje britansko odbijanje sporazuma unijelo dodatnu neizvjesnost u uspješno okončanje razdruživanja s EU. UK u svakom slučaju očekuje još jedno glasovanje, ovaj četvrtak bi parlament trebao glasati o tome treba li vlada zatražiti odgodu i produljenje pregovora s EU. Iako bi no deal Brexit nanio ekonomsku štetu i EU, čini se da je europski blok spreman i za takav scenarij. Najveća britanska bojazan od no deal Brexita je povratak tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske te je jedan od glavnih razloga zašto će službeni London tražiti nastavak pregovora s Brusselsom. Moguću odgodu kompliciraju i nadolazeći izbori za europski parlament u kojima bi kao još uvijek članica, sudjelovalo i UK.

Više o samom glasovanju pogledajte u videu.