Brexit – veliki udarac za znanost?

brexit
Pixabay

Britanski Državni zavod za zdravstvo tvrdi kako Brexit neće utjecati na rad znanstvenika.

Poljska agencija Paragona bavi se pronalaskom i zapošljavanjem specijalista obiteljske medicine iz svih zemalja članica EU. Ono što otežava rad agencije jest upravo Brexit.

Velika Britanija pokazuje izrazito poštovanje prema specijalistima obiteljske medicine zbog njihovog pružanja cjelovitog liječenja te imaju ključnu ulogu u britanskom zdravstvu, ali i mnogo više ovlasti u usporedbi sa kolegama iz ostalih europskih zemalja.

Budući da agencija osigurava besplatne pripreme za posao u Velikoj Britaniji kao i tečaj engleskog jezika, postavlja se pitanje hoće li Brexit izravno utjecati na rad agencije.

U ovom slučaju potrebno je sagledati dvije strane Brexita

Veliki pritisak je stavljen na znanstvenike udruženja Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), čija je članica i prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković. Budući da je to udruženje koje se sastoji većim dijelom od znanstvenika iz raznih zemalja Europske unije, javlja se problem kod njihove suradnje nakon Brexita. Profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Londonu Stephen Curry tvrdi kako znanstvenici trebaju uvjeriti političare da štite znanost i međusobnu suradnju .

Budućnost medicine i lijekova

Napredak medicine uvjetovan je od strane Europske unije, odnosno od strane Europske medicinske agencije. Na taj način povezuju se znanstvenici, ali i pacijenti iz raznih zemalja te se ubrzava pristup potrebnim lijekovima. Izlazak iz EU bez dogovora uzrokovat će smanjeni pristup sredstvima, lijekovima, dok će u kontrastu izlazak uz dogovor omogućiti napredak medicine u smjeru u kojem je to i do sada bio slučaj, uz potencijalno bolja i brža liječenja.

Novi imigracijski sustav

Vlada Velike Britanije zapravo je u procesu osmišljanja novog imigracijskog sustava, koji ima elemente koji se tiču i upravo zapošljavanja stranih specijaliste obiteljske medicine.

Potaknuti nedavnim događanjima vezanih za organizirane štrajkove medicinskih sestara i liječnika, moguće je zaključiti kako se zapravo sve više medicinskog osoblja iz Republike Hrvatske odlučuje na odlazak preko granice. Ono što se ne bi trebalo događati, upravo to se događa. Val iseljavanja radne snage, osobito visoko školovane radne snage i dalje se nastavlja.

Što se tiče prijedloga za imigracijski sustav Velike Britanije, on svakako ima obećavajuće elemente koji naglašavaju važnost kvalificiranih radnika. Svakako, bilo bi suludo očekivati da izlazak Velike Britanije iz Europske unije neće utjecati na širenje takvog sustava i da će proći bez prepreka.

Politička deklaracija o budućim odnosima izražava želju za stalnom mobilnošću istraživača između Velike Britanije i EU, no nije zakonski uvjetovana.

Sporazum krivog smjera kroz oštrice parlamenta

Sporazum o Brexitu, sklopljen od strane Borisa Jonsona i Europske unije, mogao bi se shvatiti kao sporazum suprotnog smjera od očekivanja znanosti. Kako je nakon neuspješnog prvog glasanja o sporazumu u parlamentu isti odgođen, moguć je i drugačiji rasplet situacije. Predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn pak smatra kako bi parlament trebao odbaciti sporazum jer između ostalog krši i prava radnika. Također, govori i kako je dužnost premijera Jonsona da traži odgodu Brexita, što Jonson odbija govoreći kako on to ne mora učiniti.

Nova odgoda Brexita bi svakako značila više vremena za stvaranje novog sporazuma, koji će u najboljem slučaju biti prihvaćen i u interesu znanosti. Brexit bez sporazuma značit će kaos na tržištu, a samim time i spomenutu nestašicu lijekova. 

Kratko objašnjenje što se trenutno dešava sa Brexitom možete pogledati u sljedećem videu.