Bellum Americanum – kucamo li na vrata 3. svjetskog rata?

Foto: YouTube

Trumpove twitter prijetnje vojnim udarom nakon još nepotvrđenog napada kemijskim oružjem Assadovih snaga, jučer su dobile svoje ozbiljenje. U subotu ujutro, započet je ograničen raketni napad američkih snaga, uz vojnu potporu Velike Britanije i Francuske dok su ostali zapadni saveznici podržali američki vojni udar. Iako je postojao strah da će udar i potencijalno stradavanje ruskih vojnika gurnuti svijet korak bliže sukobu svjetskih razmjera, Rusija zasad vojno miruje.

Upotrebljeno kemijsko oružje?

Prema izvješću Bijelih kaciga i Američko – sirijskog liječničkog društva, 7. travnja režimske snage Bashara al- Assada izvele su kemijski napad na područje grada Dume u blizini glavnog grada Damaska. Prema navodima tih dviju nevladinih organizacija, pri napadu ubijeno je najmanje 70 ljudi, uključujući i djecu. Zgrožen ponovnom upotrebom kemijskog oružja, američki predsjednik Trump putem Twittera najavio je vojno djelovanje na provladine snage. Francuski predsjednik Macron i britanska premijerka May najavili su vojno uključenje svojih zemalja. Iako se činilo da se nakon oštre retorike Trump povlači, ipak je uslijedio ograničen raketni udar u subotu, u 3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.  Pogođene su zračna baza i postrojenje u blizini Damaska, dok je znanstveni centar u kojem se navodno izrađivalo kemijsko oružje, potpuno sravnjen sa zemljom. Pomorske i vojne baze u kojima su bile stacionirane ruske snage, nisu bile ciljevi udara.

Vuk sit, a ovce na broju?

Nakon oštre osude upotrebe kemijskog oružja i najave vojnog udara, Trump je nekoliko dana kasnije ublažio retoriku, kazavši da nikad nije točno naznačio vrijeme udara. Unatoč tome, potpuni uzmak bez najavljenog vojnog odgovora bio bi devastirajući za međunarodni ugled SAD-a i ugled Trumpa kako na međunarodnoj tako i na domaćoj političkoj sceni. Ipak, postojala je jasna svijest da bi stradavanje ruskih snaga otvorilo nepredvidiv razvoj događaja i moguće širenje sukoba između dviju supersila. Ruske snage su na vrijeme informirane o udaru, te su se zajedno sa sirijskih saveznicima povukli u baze koje, kako smo i naveli, nisu bile cilj vojnog udara.

Trumpov obraz je spašen, ali upitno po kojoj cijeni? Ograničena i kratkotrajna vojna intervencija nije promijenila odnos snaga na terenu i za očekivati je polagan završetak većih vojnih djelovanja. Assadove snage, potpomognute Rusijom drže pod kontrolom veći dio zemlje, uz uspješno napredovanje ka još neosvojenim područjima. Za promjenu situacije na terenu bio bi potreban značajniji angažman američkih snaga, što uz opasnost otvaranja globalnog sukoba nije izvjesno.

Promjena politike nije pomogla, Rusi vode u geopolitičkoj šahovskoj partiji

Jedna od čestih Trumpovih tema tijekom kampanje bilo je i slabljenje američke geopolitičkog utjecaja na Bliskom istoku, uzrokovano pasivnošću Obamine administracije. Amerika je ponovno trebala postati first i na vanjskopolitičkom polju. Učinjen je i svojevrsni pomak, jačanjem veza i vojne suradnje sa Saudijskom Arabijom i Izraelom. No napredovanje provladinih snaga, koje pod kontrolu iz dana u dan stavljaju sve veće područje ratom uništene zemlje, stvorile su određen pritisak na Trumpa. Osim izglednog vanjskopolitičkog poraza sad već jasnom održanju Asadova režima, tu je i pritisak Saudijske Arabije koja strahuje od šiitskog kontinuiteta teritorija i povezivanje Sirije s neprijateljskom nuklearnom silom Iranom. No osim VB i Francuske, ostali američki saveznici nisu pokazali entuzijazam za uključenje u vojna djelovanja i zasad samo deklaratorno daju podršku udarima. Štoviše, Italija, kao jedna od većih vojnih sila NATO saveza, izričito je zabranila lansiranje raketa sa svog teritorija.

Rusija, s druge strane, uživa plodove pametne i odmjerene diplomatsko – vojne politike u Siriji. Očuvan je Asadov režim, odnosno trenutno su reducirani bezuvjetni zahtjevi za njegovom smjenom. Vojnim angažmanom konsolidirana je situacija na ratištu i svakim danom sve veći udio teritorija kontroliraju provladine snage. Poboljšana je suradnja i uzajamna potpora Rusije i Kine, a mnoge europske zemlje. Diplomatska inteligencija očituje se i u izjavama ruskih državnika koji uz najave mogućeg vojnog odgovora svoju retoriku ograničili na osudu neopravdanog američkog napada na legalne vojne snage u Siriji.

U geopolitici nema nevinih – treći svjetski rat već počeo?

Bilo bi iluzorno glorificirati rusku politiku na Bliskom istoku i svesti je na mirotvoračku misiju. Rusija inteligentno koristi nekonzistentnost i nespretnost američke vanjske politike te uspješno gradi bazu širenja svog utjecaja na Bliskom istoku. To je svojevrsni povijesnih uspjeh širenja ruskog utjecaja još od pada željezne zavjese i gubitka rata u Afganistanu.S druge strane, taj gubitak moći i utjecaja itekako osjeća SAD te Trump traži načina da poboljšanje američkog položaja.

Rusi su ovim udarom učvrstili i legitimirali svoj položaj u Siriji. Nakon nekoliko desetljeća, Rusija uspješno umanjuje dominaciju SAD-a na Bliskom istoku. Iako su ovih dana medije ispunjavale brojne katastrofalne prognoze početka Trećeg svjetskog rata, uz naoružanje (nuklearno i konvencionalno) koje posjeduju dvije supersile, on još uvijek nije izvjestan. No čini se da u iščekivanju totalnog sukoba dviju supersila zanemaruje već započeto svjetsko ratovanje na ekonomskoj i političkoj razini o čemu smo već pisali ranije.

Izvori:
https://www.reuters.com/article/2015/11/08/us-mideast-crisis-syria-russia-idUSKCN0SX0H820151108
http://hr.n1info.com/a294484/Svijet/Svijet/Lavrov-optuzio-rusofobnu-drzavu-za-kemijski-napad-u-Siriji.html
http://www.index.hr/black/clanak/macron-imamo-dokaz-da-je-asad-koristio-kemijsko-oruzje/1038240.aspx
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ruski-veleposlanik-u-rh-za-novu-tv-napad-u-siriji-je-agresija-protiv-suverene-drzave-vjerujemo-da-ce-mudrost-prevladati—513695.html
https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/mirko-bilandzic-za-dnevnik-nove-tv-cini-mi-se-da-je-izvjesna-ogranicena-vojna-intervencija-sad-a-u-siriji—513496.html
https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/rusija-smatra-da-nema-opasnosti-od-vojnog-sukoba-sa-sad-om-u-siriji—513212.html
https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/italija-okrenula-ledja-saveznicima-paolo-gentiloni-nato-u-uskratio-logisticku-potporu-u-napadima-na-siriju—513756.html
https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/stanovnik-sirije-ekskluzivno-progovorio-o-napadu-ljudi-se-vise-brinu-oko-promjene-tecaja-dolara—513724.html