Američki izbori: Senat

Flickr

Izbori za Američki Senat uvijek su izazivali dosta pažnje, ponajviše zbog činjenice da se upravo među senatorima (ili bivšim senatorima) nerijetko „kriju“ budući predsjednici (ili barem kandidati i kandidatkinje za tu funkciju).

Naravno, sam Senat je puno značajniji od eventualne potrage za budućim političkim „celebrityima“, a to polako, ali sigurno, sve više počinju shvaćati i američki birači.

Koliko je, zapravo, uloga Senata važna, najbolje pokazuje najrecentniji primjer. Naime, nakon što je preminula dugogodišnja progresivna sutkinja Vrhovnog Suda SAD-a, Ruth Bader Ginsburg, inače feministička ikona i borkinja za rasnu jednakost, predsjednik Donald Trump je brže-bolje predložio Amy Coney Barrett za njezinu nasljednicu. Republikanska većina u Senatu je tu izrazito konzervativnu sutkinju potvrdila u rekordno kratkom roku te je sutkinja Barrett, s 48 godina daleko najmlađa u Vrhovnom Sudu, imenovana na tu doživotnu funkciju.

Taj slučaj, osim što pokazuje izniman značaj Senata, s obzirom da Vrhovni Sud potencijalno može poništiti svaki američki zakon ili ostale pravne akte, pokazuje i ogromnu razinu licemjerja u aktualnoj Republikanskoj stranci. Kad se prije više od četiri godine dogodila slična situacija nakon smrti konzervativnog suca Scalie, tadašnji predsjednik Obama predložio je za njegovu zamjenu Merricka Garlanda, no Republikanci, koji su u to vrijeme kontrolirali Senat, Garlandu nisu htjeli omogućiti saslušanje navodeći da se u izbornoj godini ne bi trebali nominirati suci Vrhovnog Suda. Četiri godine nakon, nisu dvojili ni sekunde u kršenju „vlastitog pravila“.

Republikanci u problemu?

Senat, kao gornji dom Američkog Kongresa, broji 100 senatora (po dva iz svake savezne države) koji se biraju na mandat u trajanju od šest godina, s time da se svake dvije godine „osvježava“ jedna trećina senatora. Republikanci trenutno imaju većinu od 53 senatora (naprema 45 demokratskih + 2 nezavisna koja se svrstavaju uz Demokrate) te na ovim izborima nastoje pod svaku cijenu tu većinu i sačuvati jer su svjesni da je bitka za Zastupnički dom vrlo vjerojatno završila i prije negoli je počela (niti predsjednička utrka ne izgleda bolje po Republikance), ali izgleda da im niti izbori za Senat neće pružiti previše zadovoljstva.

Inače, na ovim izborima 34 savezne države biraju 35 senatora (Georgia bira oba senatora). I dok za neke savezne države znamo sa sigurnošću da će otići Demokratima (Delaware, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New Hampshire, Oregon, Rhode Island, Virginia), a neke Republikancima (Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, South Dakota, Tennesse, West Virginia, Wyoming), postoji veliki broj država u kojima ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da unaprijed znamo pobjednika, iako je u nekima situacija jasnija nego u drugima. Vrijedi stoga kratko analizirati stanje u tim saveznim državama.

Izbori za Senat; stanje prema anketama. Tamnoplavo su označene države koje sigurno osvajaju Demokrati, tamnocrveno države koje sigurno osvajaju Republikanci, svjetloplavo države koje gotovo sigurno ili vrlo vjerojatno osvajaju Demokrati, svjetlocrveno države koje gotovo sigurno ili vrlo vjerojatno osvajaju Republikanci, a smeđe države u kojima su izbori previše tijesni za proglasiti jasnog favorita.
IZVOR: 270towin

Alabama (R 65%)

U Alabami, tradicionalnoj republikanskoj saveznoj državi američkog juga, 2017. godine Demokratska stranka je na prijevremenim izborima iznenadila sve kada je za senatora izabran Doug Jones, zamijenivši tako Jeffa Sessionsa koji je postao članom Trumpova kabineta. Ipak, na ovim izborima Jones će teško ponoviti taj uspjeh te je za očekivati pobjedu Republikanca Tommy Tubervillea, koja bi ipak mogla biti nešto manja negoli se očekuje od Republikanaca u Alabami.

Alaska (R 58%)

Alaska je inače stabilna republikanska utvrda, ali 2020. godina po mnogočemu je specifična pa tako i po tome da se Alaska ne može okarakterizirati sigurnom za Republikance na izborima za Senat. Neovisno za to, treba očekivati pobjedu Dana Sullivana (R) protiv nezavisnog Al Grossa (podržali ga Demokrati), iako vjerojatno tek za nekoliko postotnih poena.

Arizona (D 65%)

Arizona je jedna od američkih država koja je unazad deset godina ponajviše izmijenila strukturu populacije što dobrano odlazi na ruku Demokratima. Ovi su izbori, naime, prijevremeni zbog smrti dugogodišnjeg republikanskog senatora Johna McCainea. Na njima će se sučeliti Demokrat Mark Kelly (inače astronaut) i Republikanka Martha McSally. McSally je iznimno nepopularna u Arizoni (već je izgubila jedne izbore za Senat) te bi se odluka da kandidiraju upravo nju trebala osvetiti Republikancima.  

Colorado (D 70%)

Colorado je sve više i više demokratski u posljednje vrijeme te niti ovaj put ne bi trebalo biti puno drugačije. Iako Republikanac Cory Gardner brani poziciju senatora, John Hickenlooper (D), koji je ujedno bio (kratko doduše) i u utrci za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a, ne bi trebao imati nikakvih problema u ovom duelu.

Georgia 1 (D 50%, R 50%)

Redovni izbori za senatora Georgie bit će jedni od najneizvjesnijih na ovim izborima te bi razlika u osvojenim glasovima između republikanskog senatora Davida Perduea i demokratskog izazivača Jona Ossoffa mogla biti manja od 1000 glasova.

Georgia 2 (D 51%)

Što se tiče prijevremenih izbora u Georgia-i nakon povlačenja republikanskog senatora Isaksona, situacija je nešto drugačija. Naime, za prijevremene izbore Georgia nema planirane unutarstranačke predizbore te će, stoga, u utorak birači moći birati između velikog broja kandidata (Republikanaca i Demokrata). Dvoje prvoplasiranih (ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od 50%) ulaze u svojevrsni drugi krug koji će se održati 05.01.2021. Raphael Warnock (D) sigurno ulazi u drugi krug (blagi je favorit i za pobjedu u siječnju), a za mjesto s njim u pripetavanju do posljednjeg glasa borit će se Kelly Loeffler (R) i Doug Collins (R).

Iowa (D 50%, R 50%)

Nemoguće je u ovom trenutku predvidjeti tko će pobijediti u Iowi s obzirom da ankete upućuju na iznimno neizvjesne izbore u toj saveznoj državi. Moguće je, doduše, da pobjedu u Iowi na izborima za Senat odnese ona stranka koja će u istoj državi izgubiti predsjedničke izbore. Ukoliko pretpostavimo da će Trump, ipak, pobijediti u Iowi, tada je moguće da Theresa Greenfield (D) malom razlikom pobjedi aktualnu republikansku senatoricu Joni Ernst.

Kansas (R 56 %)

Kansas ne bi po nijednom poznatom parametru vezanom za američku politiku trebao biti kompetitivan u ovoj fazi, pa ipak on to jest. Barbara Bollier (D) vjerojatno neće pobijediti Rogera Marshalla (R), ali ako razlika bude manja od 5% (a vrlo vjerojatno hoće), Demokrati mogu reći da su napravili dobar posao.

Maine (D 58%)

Maine je tradicionalno puno skloniji progresivnim politikama. Nije im doduše strano izabirati Republikance u Senat, ali jedino ako u njima prepoznaju nekoga tko ne odgovara opisu tradicionalnog Republikanca. Dosadašnja republikanska senatorica Susan Collins smatrana je netipičnom Republikankom, ali nakon što je posljednje četiri godine gotovo u svemu podržavala predsjednika Trumpa, birači Mainea će ju gotovo sigurno kazniti na ovim izborima. Novom senatoricom ove savezne države trebala bi, stoga, postati Sara Gideon (D).

Michigan (D 58%)

Može li u Michiganu pobijediti Republikanska stranka? Svakako. Hoće li? Vjerojatno ne. Iako demokratski senator Gary Peters definitivno nije najjači mogući kandidat, a republikanski izazivač John James možda je i najbolje što Republikanci u Michiganu imaju za ponuditi (to, doduše, ne govori baš previše), ovo senatorsko mjesto trebalo bi ostati u demokratskim rukama (Petersu na ruku ide i činjenica što Biden dobro kotira u navedenoj državi), bez obzira što bismo trebali očekivati malu razliku između dvoje kandidata.

Minnesota (D 75%)

Minnesota, ustvari, uopće ne bi trebala biti među državama za koje ne znamo tko će u njima pobijediti jer će Tina Smith (D) gotovo sigurno nadvladati Jasona Lewisa (R). No, s obzirom da gotovo sigurno i sigurno nisu istoznačnice, Minnesota je morala biti na ovom popisu.

Montana (D 50%, R 50%)

Montana na predsjedničkim izborima uvijek glasa za Republikansku stranku, ali na ostalim razinama birači ove savezne države jako često mijenjaju preferencije. Aktualnog senatora Montane Stevea Dainesa (R) odlučio je izazvati aktualni guverner iste države Steve Bullock (D). Takav dvoboj jamči krajnju neizvjesnost te bismo do konačnog proglašenja pobjednika mogli čekati da se prebroje svi glasovi (moguće i više puta ako rezultat bude strahovito tijesan).

North Carolina (D 52%)

U ovoj saveznoj državi Demokrati u posljednje vrijeme izgledaju sve bolje i bolje što bi se moglo reflektirati i na ovim izborima za Senat. Thoma Tillisa (R) s mjesta senatora North Caroline mogao bi svrgnuti Cal Cunningham (D), kojeg ne bi trebao pretjerano pogoditi nedavni seks-skandal u čijem se središtu pronašao.

South Carolina (R 58%)

Sama činjenica da South Carolina u ovoj fazi neposredno pred izbore slovi kao kompetitivna savezna država, dosta govori kako o Republikanskoj stranci, tako i o godini u kojoj se nalazimo. Lindsey Graham (R), jedan od najnepopularnijih američkih senatora (čovjek koji je 2016. govorio jako loše o Trumpu, a danas je njegova, možda i najveća, ulizica te je, također, 2016. godine govorio da nikad ne bi potvrdio u izbornoj godini suca Vrhovnog suda, a onda je prošli tjedan učinio upravo to) trebao bi ipak ostati senator, ali da mu je pobjeda zagarantirana, to nikako.

Texas (R 60%)

Ono što vrijedi za Arizonu u smislu strukture stanovništva, podjednako vrijedi (možda i više) za Texas. U narednim godinama bismo, stoga, mogli vidjeti Texas kao jedno od snažnijih uporišta Demokratske stranke. Na ovim izborima se, ipak, očekuje pobjeda Johna Cornyna (R).

Predikcija redakcije Planet.hr o završnom rezultatu izbora za Senat.
IZVOR: 270towin

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!