Gotovo 50 posto automobila uvezenih iz Njemačke ima skinutu kilometražu

automobili, prodaja automobila
Pixabay
Prodaja rabljenih automobila sa skinutom kilometražom uskoro bi mogla postati kazneno djelo

Europski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu rabljenih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara, piše Autopress. Predlažu se zakoni kojima bi takve prijevare bile tretirane kao kazneno djelo.

Prema istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći rabljeni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto.

Dakle, gotovo polovica svih rabljenih automobila koji se uvezu iz Njemačke zapravo su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobiva onakav automobil kakav je spreman platiti. Potpuno je svejedno ukrade li se nekome iz novčanika tisuću ili dvije eura ili ga se za taj iznos prevari na kupoprodaji rabljenog automobila, jer kupac plaća nerealno stanje, odnosno onakvo kakvo prikazuje brojač kilometara.

Koliko je tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj snažno najbolje ilustrira podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku uvezeno više od 32.000 rabljenih automobila, dok je u istom periodu prodano manje od 40.000 novih automobila.

Autopress