3600 tona opasne hrane povučeno iz trgovina u 67 zemalja

europol, zaštita potrošača, supermarketi, eu
Pixabay
Tijekom međunarodne istrage Europola provedeno je oko 41.000 provjera

U sklopu velike istrage Europola zaplijenjeni su brojni prehrambeni proizvodi s polica trgovina širom Europe. Istraga nazvana OPSON VII u trajanju od četiri mjeseca provedena je u 67 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Nakon istrage, iz brojnih trgovina povučeno je više od 3600 tona te 9.7 milijuna litara hrane i pića. U supermarketima, zračnim i morskim lukama te industrijskim postrojenjima provedeno je oko 41.000 provjera, a uhićeno je ili ispitano 749 osoba.

Jari Liukku, šef Europskog centra za teški i organizirani kriminal Europola, izjavio je da je akcija zahtijevala prekograničnu suradnju te da njezin rezultat pokazuje što se sve može postići da bi se zašititili kupci. “Sve države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za provedbu zakona jest da osiguraju da je ono što dođe na tanjur kupaca izvorno i sigurno”, rekao je Liukku.

Šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta Daoing Zhang istaknuo je da je u sklopu akcije raskrinkano blizu 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića. Upozorio je i da količina proizvoda povučenih iz prodaje pokazuje javnosti koliko oprezni trebaju biti pri kupnji i provjeri porijekla robe.

Pokvareno meso i lažno mlijeko za bebe

U Belgiji je, primjerice, zatvorena najveća tvornica za preradu mesa čiji su mesni proizvodi povučeni iz prodaje u trgovinama. Inspektori su u mljevenom mesu i goveđem repu pronašli mesne otpatke i dijelove trupla namijenjenih za hranjenje životinja koja su zabranjena za ljudsku konzumaciju.

U Španjolskoj je zaplijenjeno lažno mlijeko za bebe, čija je krivotvorena formula inače većinski  namijenjena za prodaju u Kini. U Francuskoj je, pak, povučeno 9.5 tona kvarljive robe i 60 litara sirovina vezanih uz protuzakonito rudarstvo zlata.

Europol je istaknuo da su predstavnici agencija prošli treninge i radionice vezane uz razlikovanje lažnih proizvoda od originalnih. Detaljno izvješće o operaaciji OPSON VII bit će objavljeno u narednim mjesecima, piše Jutarnji list.