U kojim tvrtkama u Hrvatskoj zaposlenici imaju najveće plaće?

prosječne plaće, fina, poduzetništvo
Pixabay
Prosječna mjesečna neto plaća u realnom sektoru u 2017. iznosila je 5.372 kn, najviše u zadnjih šesnaest godina

Fina je objavila izvještaj za 2017. o prosječnim mjesečnim neto plaćama radnika zaposlenih kod poduzetnika. U prošloj godini broj poduzetnika porastao je na 120.081, a broj njihovih zaposlenika na 882.884. Zaposlenima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća od 5.372 kn, što je u bruto iznosu prosječno 8.501 kn.

Prema podacima Fine, riječ je o najvećoj prosječnoj mjesečnoj neto plaći zaposlenih kod poduzetnika u zadnjih šesnaest godina – u odnosu na 2001. porasla je za 75 posto.

Najviše zaposlenih, ukupno 55 posto, radi u tri područja djelatnosti: prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo te u građevinarstvu.

Najveća prosječna mjesečna neto plaća u 2017. obračunata je u području djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te je iznosila 7.639 kn. Slijede područja djelatnosti rudarstva i vađenja, informacija i komunikacija, financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja.

Top 20 poduzetnika prema najvećoj prosječnoj neto plaći

Fina je objavila i popis top 20 poduzetnika s liste 1000 najboljih prema ostvarenom prihodu u 2017. godini u kojima zaposleni imaju najveće prosječne neto plaće:

Fina, prosječne plaće, poduzetništvo
Izvor: Fina

Od dvadeset poduzetnika, šesnaest je u stranom vlasništvu, a četiri u domaćem: Adris Grupa d.d., Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Tankerska Next Generation d.d. i Končar – Elektroindustrija d.d.

Najviše poduzetnika s popisa od top 20 je iz područja trgovine, njih jedanaest. Po dva su iz područja stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, područja informacija i komunikacija te područja prijevoza i skladištenja, dok je po jedan poduzetnik iz područja prerađivačke djelatnosti, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te ostalih uslužnih djelatnosti.

Fina