U 2017. najviše sredstava iz EU fondova povukli Lipik i Velika Gorica

euro, EU fondovi, Europska unija
Pixabay
Prošle godine zabilježen je rast broja gradova koji su projekte sufinancirali europskim novcima, ali se količina povučenih sredstava smanjila za čak 180 milijuna kuna u odnosu na 2016. 

U pet godina otkako je Hrvatska postala članicom Europske unije, čak 32 od 129 hrvatskih gradova nije povuklo nikakva sredstva iz EU fondova. Većinom se radi o malim ili srednje velikim gradovima, piše gradonačelnik.hr.

Broj gradova koji su projekte financirali europskim novcima prošle godine povećao se sa 66 na 77, ali je istovremeno zabilježeno smanjenje količine povučenih sredstava. U 2016. gradovi su iz EU fondova povukli preko 269 milijuna kuna, a godinu kasnije ukupno su primili 89,2 milijuna kuna.

U 2017. godini najviše europskih novaca po glavi stanovnika osigurao je Lipik – čak 233 kune, tj. ukupno 1,43 milijuna kuna. Slijedi Županja koja je prošle godine iz EU fondova povukla 224 kune po stanovniku, ukupno 2,7 milijuna kuna. Na popisu prvih deset gradova po količini povučenih sredstava našli su se i Rab, Virovitica, Pazin, Velika Gorica, Klanjec, Pleternica, Buzet i Bjelovar.

Ako se kao mjerilo uzme ukupna svota, najviše sredstava u 2017. povukla je Velika Gorica8,4 milijuna kuna ili 10,43 posto ukupnog iznosa kojeg su osigurali svi hrvatski gradovi. Na drugom mjestu nalazi se Rijeka s 5,7 milijuna kuna, a slijede Osijek, Bjelovar, Zadar, Šibenik, Virovitica, Split i Županja.