Trump najavio nove tarife – na udaru roba vrijedna 300 milijardi

Nakon privremenog zatišja i naizgled zatopljenja američko – kineskih odnosa, trgovinski rat je prije nekoliko dana dobio novi momentum

Ono što se dosad samo spominjalo, ovih je dana dobilo i službenu potvrdu: Trump prvog rujna uvodi nove tarife. Nove tarife u visini od 10 posto obuhvatit će širok raspon kineske robe u vrijednosti 300 milijardi američkih dolara.

Dok Trump uvjerava u uspješnost tarifa, analitičari upozoravaju da će njihovu cijenu platiti američki potrošači.

Od prvog rujna nove tarife

Nakon kratkotrajnog zatišja i smirivanja situacije oko Huaweija, došlo je do ponovnog zaoštravanja odnosa između dvije ekonomske velesile. Američki predsjednik Donald Trump odlučio je od prvog rujna nametnuti dodatnih 10 posto tarifa (uz prijašnjih 25) na širok raspon uvozne kineske robe.

Opravdanje za nove tarife objašnjava nedovoljnim kineskim otkupom američkih poljoprivrednih proizvoda. Iako su tržišta momentalno reagirala na novo američko zaoštrenje trgovinskog rata te je ovog petka zabilježen pad od 2 posto, Trump smiruje situaciju. U jučerašnjem twittu izjavio je da “stvari idu jako dobro” te da cijenu tarifa plaća isključivo kinesko gospodarstvo.

U twittu je također spomenuo, zasad bez konkretnih dokaza, da su se brojne zemlje obratile SAD-u za sklapanje “pravih dogovora.” Dok je Trump uvjeren u ispravnost novih mjera, brojni američki ekonomisti upozoravaju na štetne posljedice novih tarifa.

Trump nije u pravu – cijene tarifa će platiti američki potrošači

“Tarife će platiti Kinezi” – parola je koja prati svako novo nametanje tarifa. Iako je neminovno da tarife imaju utjecaja na kinesko gospodarstvo, američki analitičari smatraju da Trump podcjenjuje njihov utjecaj na američke potrošače.

Tim Ghriskey, jedan od glavnih njujorških investicijskih stratega, tvrdi da će američke tvrtke koje uvoze kinesku robu privremenu apsorbirati trošak tarifa, no da će ih nakon nekog vremena prebaciti na potrošače. “Tarife nisu dobre za ekonomiju. Nisu dobre ni za tvrtke ni za kupce”, tvrdi Ghriskey.

Da kupci plaćaju cijene tarifa ustvrdio je u studiji iz 2018. i američki Nacionalni institut za ekonomska istraživanja što potkrepljuje tezu da cijene tarifa primarno plaćaju američki kupci.