Trgovci će smanjiti cijene hrane ako to učine i njihovi dobavljači

cijene hrane, PDV
Pixabay
Ako nakon uvođenja međustope PDV-a na kraju i dođe do realnog smanjenja cijena hrane, ostaje pitanje hoće li mjera pozitivno utjecati na kvalitetu života građana

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić nedavno su najavili uvođenje međustope PDV-a od 13 posto koja će se primjenjivati na voće, povrće, meso, ribu i pelene. Premijer je novost predstavio kao oblik rasterećenja kućnog budžeta građana, a smanjenje stope PDV-a na pelene predstavljeno je kao demografska mjera.

Mnogi se pitaju hoće li niži PDV zbilja dovesti do smanjenja cijena pojedinih proizvoda u trgovinama, ili će trgovci samo povećati svoje marže. Iako ne postoje službeni mehanizmi kojima bi se to moglo uvjetovati trgovcima, u Vladi vjeruju da će se cijene uskoro smanjiti zahvaljujući konkurentnom tržištu.

Trgovci zasad čekaju reakcije drugih čimbenika koji prethode formiranju krajnjih cijena proizvoda u maloprodaji, piše Glas Slavonije. Iz Konzuma su istaknuli da su oni zadnji u lancu čimbenika koji moraju prilagoditi cijene nakon smanjenja PDV-a kako bi kupci na kraju imali koristi od toga. Poručili su da će svakako smanjiti cijene ako to prvo učine i njihovi dobavljači te naglasili da neće koristiti smanjenje PDV-a kako bi povećali svoje marže.

Iz Kauflanda su također izjavili da planiraju korigirati cijene određenih proizvoda ako se PDV zaista snizi, ali da ne mogu govoriti o točnim brojkama dok se uredba ne provede.

Ako se cijene hrane na kraju i smanje, ostaje pitanje hoće li mjera pozitivno utjecati na kvalitetu života građana. Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača kazala je da svakako pozdravljaju mjeru koja bi mogla dovesti do sniženja cijena proizvoda koje građani najviše kupuju.

Međutim, ako pojeftini hrana, a poskupe druge ključne stvari poput zdravstvenog osiguranja, nije izvjesno da će građani zaista bolje živjeti. ‘Ako poskupljenja u zdravstvu budu veća od najavljenih ušteda u prehrani, moguće je čak da građani na kraju budu financijski u gubitku’, zaključila je Popović Filipović.