U siječnju pobošljana ekonomska klima u Hrvatskoj

Pixabay
Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj je porastao za tri boda u odnosu na prosinac

Redovno mjesečno izvješće Europske komisije pokazalo je da su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu snažno poboljšana u siječnju ove godine, potaknuta pojačanim optimizmom u proizvodnom sektoru.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u siječnju je porastao za tri boda u odnosu na prosinac 2017. godine i dostigao 118,5 bodova, što je najviša zabilježena razina ovog pokazatelja za Hrvatsku otkako ga prati Europska komisija.

Indeks koji mjeri očekivanja u industriji porastao je za gotovo 50 posto, s 8,4 boda koliko je iznosio u prosincu na 15,9 bodova u siječnju ove godine.

Očekivanja potrošača u Hrvatskoj također su poboljšana, iskazano rastom indeksa s minus 13,8 bodova na minus 12,4 boda.

Indeks koji mjeri očekivanja u građevinskom sektoru zabilježio je rast od 0,3 boda i time dosegao 5,4 boda.

Očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru zabilježila su pogoršanje u odnosu na prosinac, očitovano u padu odgovarajućih indeksa za 1,1 i 0,9 bodova. Indeks maloprodajnog sektora u siječnju iznosi 12,1 bod, dok je indeks uslužnog sektora pao na 23,7 bodova.

Ekonomska klima na razini Europske Unije doživjela je blagi pad indeksa na početku godine u odnosu na najvišu razinu u 17 godina; ESI je u siječnju doživio pad za 0,4 boda na 114,7 bodova.

 

Izvor: HRT