Saudijska kompanija ostvarila veću dobit nego Apple, Google i Amazon zajedno

proizvodnja nafte, Aramco
Foto: Pixabay
Saudijska naftna kompanija zaradom je višestruko premašila i druge naftne gigante poput Royal Dutch Shella i Exxon Mobila

Zarada divovske naftne kompanije Aramco iz Saudijske Arabije dugo je vremena bila zagonetka zahvaljujući tamošnjoj vladi. Međutim, ova naftna kompanija je početkom travnja dopustila uvid u svoje poslovanje pa je otkriveno da su prošle godine ostvarili oko 111 milijardi dolara neto prihoda, što ih čini vjerojatno najprofitabilnijom svjetskom kompanijom.

Otkriveni su i dugo skrivani detalji o veličini naftnih polja u vlasništvu Saudijske Arabije. Najveće među njima je ogromno polje Ghawar iz kojeg se crpi više od polovice ukupne proizvodnje nafte u toj zemlji i koje još uvijek ima rezerve od 48 milijardi barela.

Aramco je 2018. godine dnevno proizvodio oko 13,6 milijardi barela nafte, što je višestruko više od 3,8 milijardi koje je proizveo Exxon Mobil.

Prije objave ovih podataka, iz Aramca su priopćili kako za 69,1 milijardu dolara namjeravaju kupiti većinski udio u saudijskom petrokemijskom divu SABIC-u, na čijem čelu se nalazi saudijski princ Muhamed bin Salman, čime bi praktički došlo do spajanja dvije najveće naftne kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Kupnju planiraju financirati novcem koji će se dobiti izdavanjem međunarodnih obveznica. Unatoč zabrinutosti oko bliskih veza koje Aramco ima s vladom Saudijske Arabije i princom Muhamedom, potencijalni investitori su pokazali veliki interes za spomenutim obveznicama.

Saudijski princ želi smanjiti ovisnost države o nafti

Kako bi se smanjila ovisnost Saudijske Arabije o nafti, sredstva iz državnih financijskih fondova ulagala su se u velike tehnološke tvrtke poput Ubera i Tesle. U prikupljanju novca u te svrhe trebala je pomoći i prodaja dionica Aramca. Ona je prošle godine ipak odgođena do daljnjeg, pa se čini kako je prodaja udjela u petrokemijskoj tvrtki SABIC alternativni način prikupljanja sredstava.

Ranije je Moody’s ocijenio kreditni rejting Aramca ocjenom A1, stupanj ispod najviše investicijske kategorije, uz objašnjenje da bi ocjena bila veća kad bi tvrtka bila neovisna.

Iako je povezanost princa Mohameda s ubojstvom istaknutog novinara Jamala Khashoggija izazvala pravu buru u javnosti, a zabrinutost oko prinčevog utjecaja na poslovanje tvrtke i dalje postoji, to nije utjecalo na entuzijazam investitora. Potražnja za obveznicama Aramca premašila je 60 milijardi dolara, daleko nadmašivši početni cilj te tvrtke da proda oko 10 milijardi dolara duga.

Analitičari navode kako dosta pojedinaca i institucija ima pozitivno mišljenje kad je u pitanju vodstvo Aramca. Međutim, ipak postoji zabrinutost u tvrtki, ali i izvan nje, da bi transakcija sa SABIC-om i eventualna inicijalna javna ponuda dionica mogli biti nagovještaj daljnjeg uplitanja princa i njegovih suradnika.

Kraljevska je obitelj do sada vođenje tvrtke najvećim dijelom prepuštala profesionalnim menadžerima, ali analitičari tvrde kako je opasnost od intervencije kraljevske obitelji porasla jer se vladavina princa Mohameda i njegova oca ne zasniva na konzensusu, kako je to bio slučaj kod njihovih prethodnika.