Saudijci potpisali 54,4 milijardi dolara vrijedne ugovore, uključujući s američkim, francuskim i belgijskim tvrtkama

Saudijska Arabija
Pixabay
Saudijska Arabija u ponedjeljak je objavila da je potpisala sporazume vrijedne oko 54 milijardi dolara i ponudila nove inicijative kojima želi privući kapital, u sklopu desetogodišnjeg programa diverzifikacije ekonomije ovisne o prodaji nafte

Taj najveći svjetski proizvođač nafte nudi prilike u rudarstvu, industriji, logistici i energetici kroz svoj Nacionalni program industrijskog razvoja i logistike (NIDLP).

Dio je to ekonomskog plana koji je 2016. lansirao princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman kako bi se riješio ovisnosti o energentima. Planom se želi stvoriti 1,6 milijuna radnih mjesta.

Među objavljenim dogovorima su suradnja s francuskom aeronautičkom i obrambenom tvrtkom Thales i belgijskom vojnom tvrtkom CMI

Kemijske industrije Alrafiyah i američka Eastman Chemical otvorit će u Saudijskj Arabiji tvornice vrijedne gotovo 500 milijuna dolara.

Bin Salman je uveo reforme, uključujući dopuštenje ženama da voze automobile i otvaranje kina u toj konzervativnoj monarhiji.

No, reforme prati progon neistomišljenika, čistke članova kraljevske obitelji i poslovnih ljudi pod optužbama za korupciju, kao i skupi rat u Jemenu.

Ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle je godine izazvao međunarodne osude i pokvario imidž princa kojemu je Zapad zbog reformi odao priznanje. (Hina)