Prosječna plaća u Hrvatskoj triput manja nego u EU, a cijene jednake

potrošnja, kućni budžet, plaća
Pixabay
Hrvati više troše na komunikacije i stanovanje nego 2000. godine, a manje na hranu i odjeću

Od 2000. godine do danas prosječni raspoloživi dohodak kućanstava u EU povećao se za 18 posto. U Hrvatskoj je ostvaren rast od samo 13 posto, piše Večernji list.

Najveća razlika između hrvatskog i europskog prosjeka zabilježena je u periodu od 2009. do 2014. godine. Raspoloživi dohodak europskih kućanstava tad je pao za 3 posto, dok je u Hrvatskoj zabilježen pad od 12 posto.

Kako raspolažemo kućnim budžetom? Danas na hranu i piće trošimo 29 posto, a ne 32 posto kao 2000. godine. Također izdvajamo manje novaca za odjeću i obuću, 7 posto kućnog budžeta u odnosu na nekadašnjih 10 posto.

potrošnja, kućni budžet, plaće
Pixabay

Povećani su troškovi stanovanja i potrošnje energenata, pa danas Hrvati za te dvije stavke izdvajaju 16 posto dohotka kućanstva. Za komunikaciju smo 2000. godine izdvajali 2,7 posto dohotka, a danas se ta svota gotovo udvostručila te nas košta 5,5 posto kućnog budžeta.

I dok je prosječna neto plaća u Hrvatskoj otprilike tri puta manja od prosječnih plaća u zapadnoeuropskim zemljama, cijene roba i usluga su gotovo jednake. U sektoru usluga Hrvatska još ima niže cijene zbog jeftinije radne snage, ali cijene elektronike i odjeće veće su nego u EU.

Više na Večernji list