Porezna uprava u Americi – prvi dio

porez, porezna uprava, SAD
https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:USA_-_IRS_CID.png

Plaćanje poreza ili provjera imovinskih kartica

Tijekom nedavne izborne kampanje riječ „promjena“ se često mogla čuti kao i uvijek, a dio kandidata je s namjerom otvarao teme kao što su efikasnost sudova, plaćanje poreza ili provjera imovinskih kartica jer smo tijekom ove godine svjedočili nizu afera povezanih s time. Dovoljno se osvrnuti na slučaj ministra Tolušića koji je lažno ispunio svoju imovinsku karticu i onda naknadno upisao ispravne podatke. Daleko od toga nisu ni slučajevi ljetnikovca ministra Marića te luksuznog automobila ministrice Žalac.

Svaki građanin se zaista može zapitati gdje je u cijeloj toj priči Porezna uprava. U Hrvatskoj je sve moguće pa je tako i ispunjavanje imovinskih kartica za naše ministre šala. Mogli su umanjiti svoju imovinu i za milijune kuna jer ionako se na kraju samo nasmiješe novinarima i kažu kako su pogriješili.

S Poreznom nema šale

Hrvati očito nemaju ništa protiv života u zemlji gdje vlada bezakonje, a savršenu podlogu za to stvara porezni sustav koji uopće ne funkcionira. Pošto je tema ovog članka rad Porezne uprave u Americi, prikladno je spomenuti izreku jednog američkog pravnika: „Taxes are what we pay for civilized society.“

I doista, kultura plaćanja poreza govori mnogo o društvu. U SAD-u je Internal Revenue Service, ili skraćeno IRS, krovna institucija za provođenje porezne politike i njen nadzor sa sjedištem u Washingtonu. Poreznu politiku koju Kongres donosi IRS provodi kroz ubiranje poreza i borbu protiv obveznika koji ga ne plaćaju. IRS je vjerojatno najomraženija institucija u SAD-u jer s plaćanjem poreza ondje nema šale i nećete se dobro provesti ako ste odlučili nešto od poreza zatajiti.

IRS zapošljava gotovo 75000 ljudi

Zadnju veliku reformu je institucija doživjela 1998. kada je osnovan Nadzorni odbor koji nadgleda njen rad te je donijet novi zakon koji je uredio prava poreznih obveznika. U IRS-u postoje dvije glavne funkcije: Commisioner of Internal Revenue (Povjerenik za unutarnje prihode) te Chief Counsel (Glavni savjetnik). Osobe koje će obnašati ove dvije funkcije predlaže predsjednik, a potvrđuje Senat. Povjerenik dobiva funkciju na 5 godina i nadzire rad IRS-a. Savjetnik je uglavnom zadužen za pravna pitanja što uključuje interpretaciju i primjenu zakona. Nadzorni odbor IRS-a se sastoji od devet članova, a u radu nastoji osigurati da se pravično postupa prema poreznim obveznicima i izvodi reviziju planova rada.

Struktura

IRS je nakon reforme iz 1998. godine podijelio djelatnost u četiri odvojena područja:

  1. Plaće i ulaganja
  2. Mala poduzeća/Samozaposleni
  3. Velika poduzeća i malo poslovanje
  4. Tijela izuzeta od poreza i vladina tijela

Ovom podjelom je zamijenjen stari način rada koji se temeljio na geografskim kriterijima i regionalnim centrima.

IRS zbog kvalitete rada ima otvorene posebne odjele.

Zbog potencijalnih problema kod tumačenja zakona ili nedoumica kod poreznih obveza u IRS-u postoji žalbeni ured (Office of Appeals) koji nastoji riješiti sporne situacije bez uplitanja suda.

Pravni ured za porezne obveznike (Taxpayer Advocate Office) djeluje neovisno unutar IRS-a kako bi pružio besplatne pravne usluge poreznim obveznicima.

Ured za profesionalnu odgovornost (Office of Professional Responsibility) istražuje malverzacije od strane struke – odvjetnika, računovođa i računovodstvenih ureda.

Odjel za kriminalističku istragu (Criminal Investigation) istražuje povrede poreznih zakona. Odjel je posredno uključen i u ostale oblike kriminala jer se porez u SAD-u plaća na dobit čak i u slučaju kada je ona nezakonito stečena.

Američki porezni sustav je vrlo kompleksan i poreznim obveznicima zna biti vrlo zahtjevno napraviti prijavu ili točne izračune poreznih uplata. Zbog takvih situacija IRS ima širok raspon programa edukacije volontera koje se obučava za pružanje stručne pomoći poreznim obveznicima.

Izvori:

https://www.irs.gov/

https://money.howstuffworks.com/personal-finance/personal-income-taxes/irs.htm

https://money.howstuffworks.com/personal-finance/personal-income-taxes/irs.htm

https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/employment-tax-evasion-schemes-the-irs-watching.html