Mirovine od rujna rastu za ‘impresivnih’ 60 kuna

mirovine, mirovinski sustav
Pixabay
Država će za povećanje izdataka za mirovine nakon usklađivanja u rujnu izdvojiti oko 1,5 milijardi kuna pa će ukupni budžet za mirovine ove godine iznositi čak 39 milijardi kuna

U prvih šest mjeseci tekuće godine plaće su porasle 4,3 posto u odnosu na drugu polovinu 2017. S obzirom da su i cijene u istom razdoblju skočile za 1,1 posto, mirovine će tijekom usklađivanja u rujnu posljedično porasti za 2,7 posto. Radi se o prosječnom povećanju za 63 kune mjesečno, a kad se pridodaju zaostaci za srpanj i kolovoz, hrvatski umirovljenici u rujnu će prosječno primiti oko 190 kuna veću mirovinu.

Tih šezdesetak kuna dodatka na mirovinu zaista djeluje kao neznatni iznos na individualnoj razini, pogotovo kad se uzme u obzir da mnogi umirovljenici primaju mirovine koje su nedostatne za normalnu egzistenciju. Međutim, država će samo za ovo najnovije povećanje izdataka za mirovine morati izdvojiti oko 1,5 milijardi kuna, piše Poslovni dnevnik.

Prošle godine je iz proračuna za mirovine izdvojeno 37 milijardi kuna, ove godine trebat će oko dvije milijarde kuna više, a 2019. za mirovine će biti isplaćeno više od 40 milijardi kuna. Prosječna radnička mirovina ovih dana iznosi 2344 kune, braniteljska 5615 kuna, a ona djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika 3688 kuna.

U prvoj polovini ove godine umirovilo se oko 24 tisuće osoba, oko dvije tisuće više nego lani. U Hrvatskoj trenutačno živi oko 1,23 milijuna umirovljenika, a mirovina im iznosi otprilike 40 posto prosječne plaće.