Kuna u veljači najjača od 2012. godine

Public Domain Pictures
Dnevni kunski višak likvidnosti od 28 milijardi kuna doveo je kamatne stope na rekordno niske razine

Početkom ovog tjedna kuna je bila najsnažnija u razdoblju od proteklih šest godina: srednji tečaj domaće valute iznosio je 7,43 kune za euro. Od 2012. do 2017. godine, svakog 19. veljače tečaj kune prema euru bio je viši od 7,5 kuna, dostižući do 7,67 kuna za euro.

“Trend jačanja kune prisutan je od početka 2015. godine. To treba povezati s činjenicom da se tada popravila situacija na europskom financijskom tržištu zbog mjera Europske središnje banke. Za to vrijeme popravila se i gospodarska situacija u Hrvatskoj, značajno su smanjene vanjske neravnoteže, što se prije svega odnosi na ostvarenje suficita na tekućem računu platne bilance, što je posljedica turističkog sektora i rasta izvoza u godinama nakon pristupanja EU-u”, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju glavni ekonomist OTP Splitske banke Zdeslav Šantić.

“Utjecaj na kunu koji se izdvaja u zadnje vrijeme jest smanjenje premije rizika, odnosno percepcije rizika kada govorimo o Hrvatskoj. Za ovu godinu očekujem zadržavanje trendova blagog jačanja kune na godišnjoj razini, s tim da se i dalje očekuje potreba središnje banke da to ublaži intervencijama na deviznom tržištu”, dodao je Šantić.

Prognoze analitičara Raiffeisenbank pokazale su da do kraja ovog mjeseca možemo očekivati raspon trgovanja između 7,40 i 7,46 kuna za euro, dok za cijelu godinu predviđaju raspon trgovanja između 7,37 i 7,55 kuna za euro.

Dnevni višak likvidnosti na domaćem tržištu približio se razini od 28 milijardi kuna, pri čemu su kamatne stope spale na rekordno niske razine.

“Višak likvidnosti je posljedica mjera i intervencija HNB-a, dodatna likvidnost je visoka, a pretjerana kunska likvidnost ne utječe negativno na vrijednost kune kao što se da vidjeti. Te su mjere pomogle bankama da osiguraju kunsku likvidnost, pomogle su trendu pada kamata na domaćem tržištu i pojačanju ponude kunskih kredita. Deviznim intervencijama HNB otkupljuje višak eura i plasira kune te pojačava međunarodne rezerve”, zaključio je Šantić.

Izvor: Slobodna Dalmacija