Koliko novca Google žrtvuje blokadom Huaweija?

SAD, Kina, Huawei
Foto: YouTube/screenshot

Otkako je Huawei prošle godine u Europi zbacio Apple s drugog mjesta najprodavanijih mobilnih telefona, traje nepopuštajuća kampanja pritiska na tu kinesku telekomunikacijsku kompaniju

Trgovinsko-tehnološki rat između Kine i SAD-a eskalirao je uredbom američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom zabranjuje američkim tvrtkama suradnju s Huaweijem, a kritičari američkih napada na Huawei smatraju kako se zapravo radi o pokušaju eliminacije najveće konkurencije na iznimno važnom tržištu modernih tehnologija.

Prvo je u prosincu 2018. godine na temelju američkog uhidbenog naloga, zbog navodnog zaobilaženja američkih sankcija i suradnje s Iranom, u Kanadi uhićena financijska direktorica i kćer osnivača Huaweija Meng Wanzhou, a nakon toga su visoki dužnosnici SAD-a “savjetovali” svojim europskim saveznicima da odustanu od korištenja proizvoda ove kineske kompanije.

Međutim, iako je Europa do tada uglavnom odmah i bez previše prigovora usvajala američke zahtjeve, ovog puta se niz najutjecajnijih europskih zemalja poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije prilično otvoreno suprotstavio američkoj politici prema Huaweiju i odbio prekinuti suradnju.

Vidjevši da neće moći nametnuti svoju volju i izolirati Huawei, SAD se okrenuo novoj taktici. Nakon što je američki gigant Google objavio da prekida suradnju s Huaweijem, uslijedio je domino efekt pa su samo nekoliko sati nakon te objave prekid suradnje objavile još tri američke kompanije Intel, Broadcom i Qualcomm – tri vodeća svjetska proizvođača čipova.

Dok je krajnje korisnike više zabrinula vijest o tome da Google prekida suradnju s Huaweijem, za ovu kinesku kompaniju puno veći problem predstavlja prekid suradnje s proizvođačima čipova.

Činjenica je da je kineska tehnologija jako napredovala i da Huawei već radi na razvijanju vlastitog operativnog sustava koji će biti izgrađen na temelju otvorenog Android koda, ali SAD i dalje u svojim rukama ima ključnu kartu – američka Silicijska dolina i dalje dominira u proizvodnji čipova, što ostatak svijeta čini ovisnim o njima.

Što blokada znači za Google?

Nema sumnje da će Huawei nakon odluke Googlea zabilježiti velike gubitke, jer iako se ova blokada barem trenutno ne odnosi na postojeće korisnike, pomisao da će možda izgubiti pristup Gmailu i drugim Google servisima mnogima će biti dovoljna da svoj telefon zamijene “sigurnijom” alternativom poput Appleovog iPhonea.

Međutim, Huawei nije jedini koji će se suočiti s gubicima. Grupa analitičara upozorava da se ova blokada neće negativno odraziti samo na poslovanje kineske kompanije, već i na poslovanje američkih tvrtki, a to se prije svega odnosi na Google.

Prema procjenama analitičara, Google bi mogao izgubiti između 375 i 425 milijuna dolara, a procjene se temelje na potencijalnim izgubljenim transakcijama na servisu Google Play. Naime, Google od svake transakcije uzima 30 posto i samo je prošle godine ostvario prihod od 7 milijardi dolara, od čega se 388 milijuna odnosni na korisnike Huaweija, koji više neće moći pristupiti tom servisu.

Cijela stvar oko Huaweija samo je dio jedne šire priče u kojoj SAD želi zaustaviti kinesko preuzimanje globalne ekonomske dominacije, ali ni Googleu ni Huaweiju nije u interesu da ta situacija potraje.

Teško je procijeniti koliki bi gubitak mogao pretrpjeti Google ako se Kina i SAD ne uspiju dogovoriti, ali on sigurno nije zanemariv, osobito ako Huawei uspije izbaciti svoj konkurentski operativni sustav. U tom bi slučaju Google mogao biti veći gubitnik nego što se to sada čini.