Javni dug Hrvatske pao na 76,1 posto BDP-a

smanjenje nezaposlenosti, dzs, zaposlenost, nezaposlenost
Foto: Pixabay
S udjelom javnog duga u BDP-u od 76,1 posto Hrvatska je bolja od prosjeka EU, ali i dalje bilježi veći udio javnog duga u BDP-u nego što je to dopušteno prema kriterijima iz Maastrichta

Izvješće Eurostata pokazuje da je javni dug Hrvatske na kraju drugog tromjesečja iznosio 284,07 milijardi kuna, što je 3,8 milijardi ili 1,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali udio duga u bruto domaćem proizvodu nastavio se smanjivati.

Prema izvješću, udio javnog duga je sa 78,4 posto BDP-a, koliko je iznosio na kraju drugog lanjskog tromjesečja, smanjen na 76,1 posto, odnosno za 2,3 postotna boda. To je njegova najniža razina od 2012. godine, kada je iznosio 69,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

Unatoč tome što je nominalni iznos javnog duga na godišnjoj razini rastao, udio duga u bruto domaćem proizvodu pao je zbog bržeg rasta gospodarstva u odnosu na rast dugova.

Naime, u drugom je tromjesečju BDP porastao za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Hrvatski javni dug je pak na kvartalnoj razini u drugom tromjesečju porastao za 3,2 milijarde kuna ili 1,1 posto u odnosu na prvi kvartal, pa je udio duga u bruto domaćem proizvodu skliznuo za 0,1 postotni bod.

Hrvatska se tako našla među 22 članice Europske unije u kojima je u drugom tromjesečju zabilježen pad udjela duga u BDP-u na kvartalnoj razini. Također se našla i među 25 članica koje su pad tog udjela zabilježile i na godišnjoj razini.

S udjelom javnog duga u bruto domaćem proizvodu od 76,1 posto Hrvatska je bolja od prosjeka EU, ali i dalje bilježi veći udio javnog duga u BDP-u nego što je to dopušteno prema kriterijima iz Maastrichta (60 posto BDP-a).

Izvor: Poslovni dnevnik